Hlavní obsah

Neřež: S Katkou Koščovou máme velké plány

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Neřež vydala koncertní album Vlakem na Kolín. Jejím hostem na něm je slovenská zpěvačka Katka Koščová. O zajímavém spojení hovoří spoluzakladatel kapely Zdeněk Vřešťál.

Foto: archív Neřež

Neřež naživo. Zleva Zdeněk Vřešťál, Katka Koščová a Vít Sázavský.

Článek

Koščová na albu zpívá písničky, které ještě v dobách skupiny Nerez zpívala Zuzana Navarová. Rádi připomínáte svůj tehdejší repertoár?

Po našem rozchodu v roce 1994 jsme přestali používat název Nerez. Domluvili jsme se na tom proto, že Nerez jsme byli Zuzana, Vít Sázavský a já. Bez Zuzany to přestal být Nerez. Přesto naše písničky rádi hrajeme, a tak občas přizveme nějakou zpěvačku, aby si je s námi zazpívala. V minulosti to byla třeba Marie Rottrová, Jitka Andrašková nebo Klára Vytisková. Tentokrát je to Katka. Máme za sebou dvě úspěšná slovenská turné i koncerty v Česku.

Jak jste na sebe narazili?

Předloni jsme se potkali na slovenském festivalu Dobré Bohunice. Měli jsme tam ve dvě hodiny ráno takové nokturno. Katka za námi před vystoupením přišla, řekla nám, že má ráda Zuzanu, zná její písničky a jestli by si je s námi mohla zazpívat. My jsme ji neznali, ale souhlasili jsme. Ona pak zpívala bez jediné zkoušky naprosto precizně a perfektní češtinou s takovým jemným erotickým přízvukem.

Po koncertě jsme se dohodli, že spolu ještě v budoucnu vystoupíme. Její prezentace Zuzaniných písniček je nejlepší ze všech, které jsme zatím slyšeli. Máme spolu velké plány.

Čím je Koščová zajímavá?

Je to vynikající zpěvačka, která umí senzačně jazz, bigbít, pop i folklór. Je velice živelná, impulzivní a velmi pudová. Připomíná mi v tom Marušku Rottrovou. Obě jsou schopny na zkoušce říct, že se jim nějaká písnička nelíbí a nebudou ji zpívat. Zaujalo nás také, že ač se stala první slovenskou SuperStar, kariéru si udělala po svém. Všechno si hlídá, nezúčastňuje se laciných televizních estrád, není součástí slovenského mainstreamu.

Zpíváte spolu jen písničky starého Nerezu?

Ty jsou základem, přičemž postupně přidáváme další. Hrajeme ale i některé její skladby, na našem společném albu jsou to Nebotrasenie a Blues o nespavosti. Jsme už velká kapela, která má devět členů. Myslím si, že je to pro nás všechny šťastné spojení.

Vznikne i nějaká společná původní písnička?

Pravděpodobně ano, nabízí se to. Mám už nějaké napsané, takže se na ně společně podíváme. Byl bych také rád, kdyby se Katka stala v Čechách stejně populární, jako je na Slovensku. 26. dubna budeme hrát v pražském Paláci Akropolis, to by měl být začátek našeho snažení. Koncert natočí Česká televize.

V srpnu a září budeme hrát na několika festivalech a jsem také rád, že zájem o naše koncerty mají pořadatelé v Polsku, Německu a v Rakousku. Věřím, že odkaz Nerezu má pořád co říct.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám