Hlavní obsah

Neokázalý svět precizních skleněných tvarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské galerii Nová síň začíná 15. září v 16.00 vernisáž výstavy Oldřicha Plívy. Jeho plastiky pracují s napětím mezi dokonalým tvarem a mnohoznačným obsahem.

Foto: Oldřich Plíva

Oldřich Plíva: Prstenec, 2016

Článek

„Plíva intuitivně důvěřuje geometrii, protože si uchovává neměnné rysy napříč časem i materiálem. Zastává ryze sochařské principy, ve kterých mimo jiné hraje důležitou roli také technologická dokonalost provedení, bez ohledu na to, zda si pro práci zvolí sklo, bronz anebo kámen,“ uvedl k výstavě výtvarník, kurátor a pedagog Martin Hlubuček.

Foto: Oldřich Plíva

Oldřich Plíva: Oblouk, 2009

Foto: Oldřich Plíva

Oldřich Plíva: Ne-konečno, 2012

Foto: Oldřich Plíva

Oldřich Plíva, Toroid

„Estetický účinek geometrický je působivý, protože to jsou univerzálně platné tvary, které nám nabízí nejrůznější interpretace. Navozují představu klidu a bezpečí – zastupují pevnost, stabilitu a řád. Použití černého opakního skla tuto myšlenku ještě umocňuje, i když to je samo o sobě paradoxní, neboť se zde autor dobrovolně vzdává všeho, čím je sklo charakteristické.“

Šroubovice a spirály bývají mnohoznačné, vypadají prostě a otevírají široké možnosti interpretace.

Reklama

Výběr článků

Načítám