Hlavní obsah

Není to boxerský film, je romantický, řekl herec Lahti o Ollim Mäkim

Ve čtvrtek 16. března vstoupí do kin okouzlující černobílý debut finského režiséra Juha Kuosmanena Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho. Vypráví skutečný příběh boxera muší váhy, jemuž do příprav na nejdůležitější zápas kariéry nečekaně vstoupí láska.

Ukázka z filmu Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho - svatbaVideo: KVIFF Distribution

 
Článek

Celovečerní debut, natočený na klasický 16mm film, je výrazný zejména svou specifickou atmosférou a autenticky vykresluje dobu počátku 60. let 20. století, ve které se příběh odehrává. Tento „malý zázrak“ (The Hollywood Reporter) si z loňského ročníku festivalu v Cannes odnesl hlavní cenu z druhé nejvýznamnější sekce Un Certain Regard. Čeští diváci jej mohli zhlédnout na 51. ročníku MFF Karlovy Vary, kde byl uveden v sekci Jiný pohled.

Přestože se snímek odehrává ve sportovním prostředí, ústředním tématem filmu není box samotný, ale spíše vřelý lidský příběh, který se na pozadí sportovních událostí odehrává. „Myslím, že to není boxerský film, je to romantický film. Krásný, laskavý a vtipný, taková romantická komedie, která se shodou okolností odehrává ve světě profesionálního boxu,” říká o filmu představitel hlavní role Jarkko Lahti.

Setkání se skutečným Ollim vedlo k natáčení  

Sám režisér Juho Kuosmanen uvádí, že ho k natočení filmu o slavném finském boxerovi Ollim Mäkim motivovalo až seznámení s jeho osobním příběhem. Se skutečným Ollim Mäkim a jeho ženou Raijou se seznámil už v roce 2011. „Olli je vážně nemocný, ale stále si pamatuje staré události. Vyprávěl mi o tom zápase na mistrovství světa v roce 1962, a když mi na konci příběhu řekl: ,Byl to ten nejšťastnější den mého života,‘ a usmíval se při tom, musel jsem se nevěřícně zeptat: ,Jak to?‘ A on mi vyprávěl, že v ten samý den si s Raijou koupili snubní prstýnky.“

Osudové setkání režisérovi stále nešlo z hlavy, a když se Olliho životem probíral více do hloubky, našel v jeho příběhu řadu jemných detailů, které ho velmi zaujaly. „O boxu jsem toho moc nevěděl, ale i tak mi bylo jasné, že když se připravujete na mistrovství světa, měl byste se zápasu věnovat na sto procent. Koupit si svatební prstýnky ve stejný den by podle mě mělo být naprosté tabu,” uvádí jeden z příkladů. „Okolnosti, které z vás dělají dobrého člověka, vás tedy někdy nevynesou až na vrchol ve vašem sportu,“ dodává Juho Kuosmanen.

Reklama

Výběr článků

Načítám