Hlavní obsah

Nemocnice: Blažejův rafinovaný způsob boje

Právo, Jaroslav Špulák

V osmém dílu Nemocnice na kraji města po 20 letech, nazvaném Útěky, nasadil primář Blažej, jenž se předtím ocitl pod nepříjemným tlakem MUDr. Machovce deroucího se na jeho post, nejrafinovanější způsob boje. Ve svém dopadu se vyrovná ničivé síle kobercového bombardování takové Spodní Lhoty.

Článek

Rozhodl se přimět své kolegy ke spolupráci přes pohlavní styk a první, kdo mu takto dal najevo náklonnost, je doktorka Šulcová. Dosud se ti dva povětšinou dohadovali, nicméně nový Blažejův přístup je Šulcové zjevně příjemný a navíc si při své mizerné češtině jistě cení toho, že se to děje bez zbytečných řečí. Netuší, že na to je Blažej zvyklý z domova: s málomluvnou manželkou Inou spolu často mlčí.

Blažejovo nové jednání má kořeny ve třetím dílu, kdy se mu nabídla sestra Monika. Tehdy jí dal najevo jen verbální zájem, ale v pondělí večer už byl ochoten jednat. Když do toho půjde (a okolnosti jej k tomu tlačí), vyhraje Monika patnáct stovek, Blažej získá dalšího spojence a síla zrůdného Machovce a jeho psychiatricko-ředitelských našeptávačů bude razantně otupena.

Pokud jde o ortopedii, mohl by primář tímto způsobem na svou stranu získat ještě vrchní sestru Pěnkavovou, svou sekretářku (i když ta do celé věci asi nemá co mluvit) a při troše dobré vůle i MUDr. Novosada.

Bety v problémech

Lehko ale nedostane Bety Čeňkovou, protože ta má vysoký tlak a bez sousedovic chlapce do ničeho takového nepůjde. Navíc se po neúspěšných pokusech všech hodnověrných kolegů v čele s MUDr. Královou zjistit, co se v její hlavě děje, se svým problémem svěřila opilci Adámkovi. Chce jeho syna, jenom mu to řekla trochu nešikovně: "Já bych ho chtěla taky."

"Co to melete, vždyť přece není váš," kontroval lakonicky Adámek a poslední doktorčina naděje byla napadrť.

No nic, Adámek jí alespoň vysvětlil, že pořídit si dítě není zas takový problém. Stačí prý jen chlap a flaška vodky. Soudě z doktorčiny reakce musela už o téhle možnosti v minulosti nejméně jednou slyšet a dvakrát uvažovat.

Pěnkava zkrachoval a vylil si vztek na snaše

Naprosto tragický rozměr nabrala postava Vaška Pěnkavy, podnikatele s plasty. Jeho firma zkrachovala a syn Matěj mu vyčetl obrovskou chloubu a jediný výsledek jeho podnikatelské činnosti: střešní nápis Pěnkava & syn, na který otec chodíval v prvních dvou dílech hrdě civět z kopce.

Není pochyb o tom, že několikamiliónový televizní národ plakal, když podnikatel své rodině srdcervoucně přiznal: "Já když jsem klečel na tý střeše a maloval jsem tam tvoje a svoje jméno, já jsem u toho brečel! Já jsem u toho brečel štěstím..."

To už ale bylo ve chvíli, kdy mu z nastalých událostí přeskočilo. Plakající národ proto asi nepřekvapilo, že se v něm probudil rasista (v jeho rodině se tak děje na střídačku s manželkou Martou) a vyhodil z domu syna i jeho romskou prvorodičku.

Hlášek přibývá

Moudrostí se urodilo hned několik naráz, však se po sedmi dílech na obrazovce objevil domov důchodců i se starým Sovou. Ten například řekl: "Laskavost stáří je v tom, že si člověk nepamatuje, co nechce."

Jenže pravil také: "Arnošte, copak jsem nějaká nevěsta?" Vzhledem k tomu, že se tak stalo poté, co se Blažej rozhodl získávat spojence podivným způsobem a před důchodcem stál s květinou, mohlo to vyvolat až nechutné asociace.

Sledovanost Nemocnice

Bez ohledu na rozpačité přijetí prvních dílů Nemocnice na kraji města po dvaceti letech u kritiky, volné pokračování kultovního Dietlova seriálu stále sleduje v pondělí nadpoloviční většina diváků. Jejich počet se po prvotním poklesu ustálil a pohybuje se nad 3 milióny lidí, což představuje 65 - 70 procent z těch, kdož v pondělí večer usedají k obrazovkám. Po mírném nárůstů u čtvrtého a pátého dílu, přišel pokles a další vzestup. Seriál pravidelně sleduje 3 až 3,5 miliónu dospělých diváků.

Mnohokrát opakovaný Komisař Rex se pohybuje kolem sedmi osmi procent, osciluje pouze sledovanost Volenky na Nově.  

Sledovanost v procentech u diváků nad 15 let podle ATO-mediaresearch. 

Nemocnice   Volenka    Rex

15. 12.   67,7 (3,2 mil)   18,9    3,7 (Paralympionik roku)

8.12.   65 (3,1 mil)     19    8

 1.12.  70,9 (3,4 mil) 16,6    9,4

24.11. 64,5 (3,01 mil) 22,6   8,1

17.11. 67,2 (3,4 mil)   22,0   9,6

10.11.  68,2 (3,2 mil) 16,8   8,6

 3.11.   64,9 (2,9 mil)  24,6    6,9

27.10. 70,6 (3,4 mil) 16,7     8

20.10. 77    (3,9 mil)  13,9    4,9

Tesat do kamene by se ale měla věta právníka Vojíře: "Podnikatel nemá jen těžké dny, noci bývají daleko horší," a Blažejovo chronické "Nejsem tady!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám