Hlavní obsah

Nemáme už nic, pošlete aspoň stokorunu, žádá divadlo veřejnost

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražské Divadlo NoD se obává, že současná vládní opatření pro něj budou zcela likvidační. Hrát se nesmí, úspory došly. Žádá proto veřejnost, aby poslala jakoukoliv částku.

Foto: Nod

Představení Osamělost komiksových hrdinů v NoDu.

Článek

V Divadle NoD v současnosti pravidelně působí pět souborů. Krom jeho domácího souboru, který vede režisér Janek Lesák a dramaturgyně Natálie Preslová, jsou to soubory 11:55, Maso Krůtí, Divadlo MASO a 20 000 Židů pod mořem.

Každý jejich projekt je tvořen přímo pro specifický prostor. Soubory, které v NoDu působí, spojuje kromě stejné generace, ze které se formují, také zájem o používání netradičních forem divadla, využití nových technologií a netradiční práce s diváky. Divadlo je nezávislé, většinu příjmů představuje vstupné nebo pronájem prostoru jiným subjektům.

„V březnu a dubnu jsme vysílali online v rámci NoDFLIXU, na což jsme zpětně dostali příspěvek od MK na podporu online kulturních projektů. Dále jsme dostali dofinancovací granty od MK a Magistrátu hl. m. Praha. Tyto dotace ale stále počítají se spoluúčastí, kterou nejsme schopni pokrýt, pokud nemůžeme hrát,“ řekl Novinkám Jan Urban z NoDu.

Disney varuje: Rasistický je i Petr Pan a ušaté slůně Dumbo

Film

„V našem provozu představují granty již delší dobu pouze menší procento našich celkových příjmů, většinu z nich máme z hraní (vstupenky) a pronájmů. A oba tyto zdroje příjmů jsou už podruhé v tomto roce přerušeny.“

Aby divadlo nemuselo skončit a propustit všechny herce, techniky, uvaděče, pokladní, produkční a další kolegy, potřebuje pomoc. Sbírku zahájilo na hithit.com.

„Je nám jasné, že v tomto čase nikdo nemá peněz na rozhazování, budeme si proto moc vážit každé darované stokoruny, která nám pomůže zaplatit nájem, energie nebo honoráře všech, kdo v NoDu pracují,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám