Hlavní obsah

Nelítostné úvahy generála Šándora

Právo, cg

Bezpečnostní expert Andor Šándor, brigádní generál v záloze s erudicí bývalého šéfa vojenské zpravodajské služby, se rozhodl zamyslet nad současným světem. A ve své knize připomíná myšlenku britské premiérky Margaret Thatcherové, že svět se nestal po roce 1989 bezpečnějším, to jenom my jsme přestali být opatrní.

Foto: Daranus

Obal knihy

Článek

Své úvahy nazval Planeta Země: kruté místo k žití (Daranus, 216 stran, 299 Kč) a vystihl tak lidskou zkušenost. Na vše hledí s vědomím prožité historie od Římské říše přes vojenské ambice anglických, francouzských i německých vládců. Připomíná, že když se srazí dva soupeři, kterým jde v zásadě o totéž, hrozí konflikt a často se začne řinčet zbraněmi. Platilo to v antice, za časů carevny Kateřiny Veliké, platí to i dnes.

O proměnlivosti světa svědčí, že se v minulém století rozpadly říše a režimy považované za trvalé. Od Rakousko-Uherska po Sovětský svaz. Na Balkáně se válčilo s urputností hodnou lepších věcí. Spory pravoslavných Srbů, katolických Chorvatů a muslimů ve svých důsledcích přivábily do Evropy houfy asijských mudžáhedínů, Afghánců, Arabů, Čečenců. A ti psali na troskách mešit: Alláhu abkar! Wahhábismus, fundamentalistická podoba islámu, s pomocí peněz a fanatismu ohrožuje svět.

Na místě je už zmíněná opatrnost, píše Šandor. Oceňuje úlohu Evropské unie, i když řadu jejích byrokratických představ o řízení Evropy považuje za nesprávné i nebezpečné. Eviduje zájmy Ruska, Číny, sleduje razantní kroky Donalda Trumpa. Netroufá si tvrdit, že lze vyléčit všechny neduhy. Ale je dobré o nich vědět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám