Hlavní obsah

Někteří čeští fotografové se distancovali od Czech Press Phota

Několik předních fotografů se odmítá zúčastnit jubilejního, 25. ročníku soutěže Czech Press Photo (CPP). Soutěž podle nich ztratila kredit, který si mnoho let budovala. V otevřeném dopise ředitelce soutěže Veronice Souralové to uvedli Michal Čížek, Milan Jaroš, Stanislav Krupař, Tomki Němec, Filip Singer a Jan Šibík, většinou držitelé mnoha cen z této prestižní fotožurnalistické soutěže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prohlášení podepsal také Jan Šibík.

Článek

Úvahy o tom, kam dále soutěž směrovat, gradovaly po několikaletém vedení společnosti novou ředitelkou po loňském ročníku. V něm zvítězil snímek Lukáše Zemana, který podle něj zachycuje samici orangutana s umírajícím potomkem na Borneu, kde tito primáti trpí ustupujícím pralesem. Snímek vyvolal už loni kritiku předních fotografů včetně několikanásobného člena poroty CPP Andreje Bána, podle nichž není žurnalistickým snímkem a autor mohl jeho význam posunout formulací popisku.

Foto: Lukáš Zeman

Vítězná fotografie Lukáše Zemana

Porota ale už v prosinci 2018 jasně řekla, že si za vítězstvím snímku stojí. Souralová uvedla, že nikdo nečekal fotografii s globálním námětem - z toho můžou podle ní plynout jisté polemiky, které vyvolala. S fotografií soutěžil autor, který je volným fotografem.

Kritici cesty, kterou se soutěž pod vedením Souralové začala ubírat, po loňském udělení cen vyzvali vedení CPP k proměně soutěže. Chtějí jí vrátit zaměření na žurnalistickou fotografii, porota by se podle nich měla každoročně obměňovat, hlasovat veřejně, uplatňovat požadavky na autentičnost fotografie a omezit manipulaci s obrazem i vyzněním snímku.

Zásadní selhání

„Z našich podnětů a připomínek se však do pravidel promítlo pouze omezení účasti amatérských fotografů. Snad to bylo proto, že jste si sama vědoma pochybení z loňského ročníku, kdy se Fotografií roku stal snímek, jehož důvěryhodnost nemohl autor doložit,” uvádějí fotografové v otevřeném dopise.

„Ani po vzrušené debatě, kterou jsme v médiích a na sociálních sítích otevřeli, porota výsledek nerevidovala. Pro nás, profesionály, to bylo velké zklamání. V době, kdy se žurnalistika nachází v krizi, demokratické státy bojují s fake news a svět se stává víc a víc nepřehledným, zvítězí v soutěži novinářské fotografie takto sporný snímek,” píšou ředitelce.

Ignorování jejich připomínek je prý utvrdilo v přesvědčení, že nemá smysl se soutěže CPP nadále účastnit. „Není pro nás důležité ocenění v soutěži, která se navenek tváří hrdě a sebejistě, mediálně se prosazuje jako etalon kvality českého fotožurnalismu, ale přitom v ní dochází k takovým zásadním selháním a pochybením,” komentují současný stav soutěže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám