Hlavní obsah

Nekonjunkturální Havel u Kašparů

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velmi dobrý nápad měli ve Spolku Kašpar, když se v pražském Divadle v Celetné pustili do tří her Václava Havla. Pod titulem Na Havla! zraje projekt od premiéry jako víno a vedle inscenací Petra Scherhaufera a Andreje Kroba představují pokusy Jakuba Špalka úspěšný, stále vyprodaný počin.

Článek

Zatímco Chyba je spíše vězeňskou anekdotou na téma muklovské hierarchie, s pointou, kterou prozrazovat  nelze, potom Audience vstoupila do srovnání se slavným výstupem Pavla Landovského a Josefa Abrháma v Činoherním klubu. Ztížená možnost soustředění pak završuje špalkovskými tvůrci dobře pochopenou poetiku Havlových absurdit, za jejichž konjunkturou je dnes možné se ohlédnout s úsměškem nad příchylností divadel a režisérů k výsluní dramatika obdařeného státnickou funkcí.

Opojný je pocit moci

Havel doprezidentoval a vracejí se k němu zase divadelníci, kteří mu rozumí - po Krobovi Špalek. Exprezidentově dramatické tvorbě je to ku prospěchu. Oba jmenovaní režiséři totiž nepotřebují triumfovat vlastními "uměleckými" nápady domýšlejícími Havlovy hry. Dobře vědí, že jim nejvíc sluší téměř až jakási naivistická, neherecká podoba.

V kratičkém příběhu Chyby autor velice plasticky naplnil člověčí pinožení za mocí, za prokletím ovládnout a deptat, aspoň šikanovat spoluvězně. Role muklů, které osud smetl do jediné světnice, po duchu hříčky naplňují Tomáš Karger, Petr Lněnička, František Kreuzmann, Miloš Kopečný a Petr Vobecký.

Audience je sžíravě individualistickým dialogem Sládka a Vaňka, Tomáše Kargera a Jana Potměšila. Ten rozhovor jde mimoběžně vedle sebe, přesto se každou replikou prolíná s realitou. Absurdně se tak zvýrazňuje kontrast dvou světů, jež jsou k spolužití přinuceny okolnostmi k jakémus takémus kooperování. Možná si dosaďme normalizační pragmatismus a realistický idealismus jeho protivníků.

V slepých uličkách frustrací

Ztížená možnost soustředění je možná nejlidštější autorovou hrou o životních stereotypech, o pseudovědeckém pokroku žití pro nesmyslnost projektů, které vlastně nikdy nemohou posunout lidstvo dopředu, o pinoživém hledání perpetua mobile, i když se ví, že je neuskutečnitelné. Je také o světem hýbající sexuální aktivitě, která nás stejně jako politické floskule může vést do slepých uliček nikdy nedoléčených frustrací...

Košatým příběhem se prodírají kromě již jmenovaných herců i další hvězdy Kašparů: Milena Steinmasslová, Eva Elsnerová, Markéta Coufalová, Jitka Nerudová a Petr Vobecký. Dost dobrý Václav Havel a jeho neoslavný, střízlivý Spolek Kašpar.

Spolek Kašpar v Divadle v Celetné Praha - Václav Havel: Chyba, Audience, Ztížená možnost soustředění - Na Havla! Režie Jakub Špalek, výprava Libuše Josefy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám