Hlavní obsah

Nejsledovanější byla nová pohádka Dvanáct měsíčků

• Aktualizováno
Novinky,

Nejsledovanějším pořadem Štědrého dne byla pohádka Dvanáct měsíčků, uvedla v úterý Česká televize. Na programu ČT1 sledovalo premiéru filmu režiséra Karla Janáka od 19:00 hodin 2,36 miliónu diváků, tedy 60 procent všech dospělých u televize.

Foto: ČT

Záběr z pohádky Dvanáct měsíčků

Článek

Pohádky tradičně patří ke Štědrému večeru a do programu je nasadily všechny velké celoplošné stanice. Zatímco Česká televize natáčí pro každé Vánoce novou, Nova i Prima sáhly do archivu po klasice.

Nova nasadila populární Tři oříšky pro Popelku, na kterou se dívalo 1,5 miliónu diváků starších čtyř let. Vybrala si ji skoro třetina dospělých. Prima sáhla ještě hlouběji do minulosti a uvedla Pyšnou princeznu z počátku padesátých let. Obě soukromé televize však nešly do přímého utkání s Českou televizí, pohádku vysílaly až od 20:15 hodin.

Také v loňském roce byla nejsledovanějším pořadem Štědrého dne premiéra pohádky České televize Micimutr. Tentokrát ale sáhla dramaturgie po známém tématu Boženy Němcové, které samo o sobě lákalo diváky k obrazovkám. Vsadila i na kvalitní obsazení, a tak se v rolích jednotlivých měsíčků objevili Václav Postránecký, Ota Jirák a Radoslav Brzobohatý.

Režisér Janák: Musel jsem to rozšířit

Režisér Karel Janák prozradil, že musel příběh rozšířit. K předloze uvedl: "Na pohádku to bylo málo, tak jsem to musel rozšířit, dali jsme tam motiv Karla. Je to motiv chasníka, který se vrací ze světa a je hrozně úspěšný. A on aby se zbavil nápadnic, tak si začne vymýšlet úkoly. Ne že by byl pyšnej, ale aby neměl nával před chalupou."

Zmínil také, že Dvanáct měsíčků je variací Popelky, protože tam je taky zlá macecha, která chce provdat dceru. Dvanáct měsíčků zase Janák přiblížil k druidům, protože i oni ovládali přírodní jevy.

Režisér zmínil, že pohádka se točila dlouho, protože než se začalo natáčet, sníh slezl a v dalším roce byl sníh jen tři dny: "Bál jsem se, aby mi herci nezestárli nebo holky neotěhotněly." Zmínil, že problémem bylo i to, jak mít sníh a současně květy. Ty v zimě nejsou a v létě se sice mohlo zasněžit okolí trávy, ale byl moc ostré světlo.

Anketa

Sledovali jste na Štědrý večer novou pohádku Dvanáct měsíčků?
Ano.
56,8 %
Ne, dal/a jsem přednost jiným pořadům.
17,6 %
Na televizi jsem se večer nedíval/a.
25,6 %
Celkem hlasovalo 38831 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám