Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější výstavou roku 2014 byla výstava Tima Burtona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnavštěvovanější výstavou roku 2014 byla putovní výstava Tima Burtona v Galerii hlavního města Prahy (GHMP). Vidělo ji 102 011 lidí, denní průměr byl 919 návštěvníků. S celkovou návštěvností je na druhém místě výstava Reynek - Génius, na kterého jsme měli zapomenout, během trvání přejmenovaná na Chagall/Reynek. Tu vidělo 56 169 lidí.

Foto: Právo - Peter Kováč

Loutka Nahý Marťan z roku 1996. Tim Burton ji vytvořil pro film Mars útočí.

Článek

Z hlediska denní návštěvnosti je na druhém místě výstava historických kočárů, která byla na Pražském hradě a na níž přišlo denně 422 lidí, a na třetím místě přehlídka grafického designu Bienále Brno (357 lidí). Údaje o návštěvnosti výstav poskytl časopis Art, který se loňským výstavám v českých veřejných institucích věnuje podrobně ve svém únorovém čísle.

Jedině výstavu Tim Burton a jeho svět navštívilo přes 100 000 lidí a je tak srovnatelná například s projekty Karel IV. - Císař z Boží milosti v roce 2006 s 1055 návštěvníky za den. Vyšší návštěvnosti dosáhly jen výstavy historického charakteru Rudolf II. a Praha v roce 1997 (1500 denně), Albrecht z Valdštejna a jeho doba v roce 2008 (1250 denně). V celkové návštěvnosti GHMP výstava Tima Burtona tvoří dvě pětiny z celkového počtu 251 000 lidí.

Reynek a Mucha

Výstava s druhou nejvyšší loňskou návštěvností věnovaná Bohuslavu Reynkovi byla podobně jako nejpopulárnější výstava roku 2013 Lendl-Mucha podpořena masivní reklamní kampaní. Za oběma stál majitel reklamní agentury BigBoard Richard Fuxa.

Reynkovu výstavu sice vidělo více diváků než přehlídku jeho děl v Domě U Kamenného zvonu na přelomu let 2010 a 2011; v přepočtu na denní návštěvnost se však má situace opačně. Počet 356 diváků denně řadí loňskou výstavu na čtvrté místo.

„Zjištění, že tradiční instituce s kurátorským programem jsou ve srovnání s jednorázovými projekty návštěvnicky méně populární, bychom neměli číst jako doporučení pro pořádání akcí tipu Burton či Reynek, ale spíše jako varování pro muzea financovaná z veřejných rozpočtů, že musí trvat na odborné kvalitě svých výstupů, jinak snadno ztratí důvod své existence,” uvádí Art.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Korejci si fotí vstup na Muchovu výstavu.

Velký zájem byl loni o retrospektivu Olbrama Zoubka na Hradě - vidělo ji skoro 38 000 lidí, 316 denně. Výstavy na Hradě v žebříčku návštěvnosti bodují každoročně, byť pořadatelé rezignují na ucelený dlouhodobý program s vlastní kurátorskou a badatelskou přípravou. Národní galerie dosud čísla o návštěvnosti nezveřejnila, podle předběžných údajů stálé expozice a výstavy navštívilo zhruba stejně lidí jako v roce 2013 (asi 386 000).

TOP 10

1. Tim Burton Galerie hlavního města Prahy

2. Zapřažená krása Pražský hrad

3. 26. Bienále Brno Moravská galerie v Brně

4. Chagall/Reynek Valdštejsnká jízdárna

5. Olbram Zoubek Pražský hrad

6. Bohumil Kubišta a české umění Galerie výtvarného umění v Ostravě  

7. Poklady staré Číny Pražský hrad

8. Hommage á Kája Saudek Muzeum umění Olomouc

9. Only The Good Ones Galerie Rudolfinum

10. Mucha v zrcadle doby Alšova jihočeská galerie

Z regionů je návštěvnicky úspěšný program Galerie výtvarného umění v Ostravě. Nejlépe si tu vedla retrospektiva moderního klasika Bohumila Kubišty. A pokud často platí, že výstavní akce, jež jsou v Praze i regionech, navštěvuje v metropoli více lidí, tak v případě výstavy Geda Quinna a Viktora Pivovarova tomu bylo naopak. V Rudolfinu její premiéru navštívilo denně 91 lidí, ostravskou reprízu 115 (celkem v obou případech necelých 6000). Vysokou návštěvnost loni měla Oblastní galerie Liberec (42 000), což je dáno otevřením zrekonstruovaného galerijního sídla v objektu bývalých lázní.

Reklama

Výběr článků

Načítám