Hlavní obsah

Nejlepším snímkem roku 2012 je podle kritiků film Ve stínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek režiséra a producenta Davida Ondříčka Ve stínu se stal nejlepším filmem roku 2012. Na sobotním vyhlašování Cen české filmové kritiky v pražském Divadle Archa zazněl jeho název v pěti kategoriích - nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší kamera, nejlepší původní hudba a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Ivana Trojana.

Foto: Falcon

Ivan Trojan ve snímku Ve stínu

Článek

Nejlepším dokumentem roku se stal snímek Láska v hrobě režiséra Davida Vondráčka, producentek Terezy Krejčí a Krasimiry Velitchkové.

Ceny české filmové kritiky, jimiž novináři a publicisté upozorňují na nejlepší celovečerní hrané a dokumentární filmy roku, byly vyhlášeny už potřetí. Hlasující posuzovali 30 hraných titulů a 15 dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2012.

Foto: AČFK

Láska v hrobě

Jako favorité do hlavního večera nastupovaly snímky Ve stínu Davida Ondříčka a Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy, které měly po osmi nominacích. Slámův snímek si nakonec odnesl dvě vítězství - za nejlepší scénář a nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli pro Kláru Melíškovou.

Foto: Bontonfilm

Operace? Až po sezóně...

Pět nominací měla filmová komedie, vycházející z kultovního seriálu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka režiséra Jana Prušinovského. Nakonec zabodovala jen díky Ondřeji Vetchému, který dostal cenu za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli.

Cenu RWE pro objev roku převzal slovinský režisér a absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu. Kritici tak ocenili jeho práci na filmu o ztrátě dětské nevinnosti Příliš mladá noc. Světovou premiéru měl loni na Berlinale. V létě byl uveden v soutěži festivalu v Los Angeles.

Cenu pro herečku v hlavní roli si převzala Gabriela Míčová za výkon v Hřebejkově přepisu inscenace Pražského komorního divadla Odpad město smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám