Hlavní obsah

Nejlepší deska roku 2008 je podle kritiků od Elbow, druzí Portishead

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší deska roku je The Seldom Seen Kid od indie rockerů Elbow, alespoň to tvrdí britští kritici, kteří na toto téma každoročně hlasují.

Článek

Deska The Seldom Seen Kid získala letos také cenu Mercury. Těsně na druhém místě přistálo CD Third od Portishead a Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds se dostali na třetí pozici s albem Dig, Lazarus, Dig.

Na dalších místech se umístili méně známé soubory Fleet Foxes nebo Vampire Weekend a Dear Science.

Skupina Elbow vznikla v Bury v roce 1990 pod vedením frontmana Guye Garveyho, který píše texty, zpívá a hraje na kytaru. Vydali dosud čtyři alba. Jsou obdivováni odborníky a kolegy z branže, jako jsou třeba Radiohead, R.E.M., U2 a John Cale, masově slavní ale nikdy nebyli.

Poslechněte si celé písničky zde 

TOP TEN desek podle britské ankety

1) The Seldom Seen Kid - Elbow

2) Third - Portishead

3) Dig, Lazarus, Dig - Nick Cave

4) Fleet Foxes - Fleet Foxes

5) Vampire Weekend - Vampire Weekend

6) TV On The Radio - Dear Science

7) MGMT - Oracular Spectacular

8) Bon Iver - For Emma Forever Ago

9) Glasvegas - Glasvegas

10) Hot Chip - Made In The Dark

Překvapivě neúspěšná byla deska Rockferry od debutující zpěvačky Duffy, která přitom sklidila vesměs dobré kritiky a skvěle se prodávala. Nedostala se ani do první desítky, účastníci ankety ji zařadili na příčku 28. Zpěvačku koncem roku 2007 BBC označila za budoucí hvězdu roku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám