Hlavní obsah

Nejdražší Kupkův obraz vystaví na zámku v Opočně

Právo, Ludmila Žlábková

Po dva dny (21. a 22. září) bude možné v Opočně na Rychnovsku zhlédnout obraz Františka Kupky Plochy příčné II, který letos v květnu neznámý milovník koupil za rekordních 78 milionů korun. Je to nejvyšší suma, kterou kdo za obraz opočenského rodáka dal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II.

Článek

Obraz bude vystaven ve výstavní síni Františka Kupky a Luboše Sluky vždy od 10 do 17 hodin. Do galerie se vchází z nádvoří zámku.

„Spolu s městem si tímto aktem chceme připomenout 148. výročí narození autora a současně životní jubileum mecenášky umění Medy Mládkové. Vždyť to byla právě ona, která Kupku objevila nejen pro nás, ale i pro svět. Bez jejího úsilí bychom dodnes nevěděli, kým František Kupka byl, je a kým ještě bude,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), kterého potěšilo, že se pro tuto myšlenku nadchl i majitel pražské Galerie Kodl a zejména i neznámý vlastník obrazu, který vystavení umožnil.

František Kupka obraz namaloval ve Francii a roku 1946 ho věnoval pražskému příteli za pomoc s organizací retrospektivní výstavy v pražském Mánesu. V roce 1968 byl součástí velké Kupkovy výstavy ve Valdštejnské jízdárně. Ovšem pak se vytratil z povědomí veřejnosti a 50 let ho nikdo neviděl. Až do aukce 26. května letošního roku ho stále vlastnila rodina původního majitele.

„V prostoru bude vystaven pouze tento obraz. Bude to ústřední motiv instalovaný tak, aby vytvářel dojem až jako určitého oltáře,“ poznamenal Jiří Štěpán s tím, že obraz Plochy příčné II je protějškem k malbě Plochy příčné I, která má téměř identický formát a je ve sbírce Národní galerie v Praze.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám