Hlavní obsah

Nejdražší Kupkův obraz si za víkend prohlédlo více než 2000 lidí

– Opočno

Více než dva tisíce lidí si během víkendu přišly prohlédnout obraz Františka Kupky Plochy příčné II. Dílo, které bylo letos v květnu vydraženo za 78 milionů korun, a stalo se tak novým rekordmanem českých aukcí, bylo vystaveno v areálu zámku v Opočně pouhé dva dny. Nyní se opět vrací do soukromé sbírky, od pondělka bude v Opočně viset jeho reprodukce.

Foto: Galerie Kodl

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II

Článek

Návštěvníci výstavní síně Františka Kupky a Luboše Sluky přijeli do Opočna z všech míst země.

„Byli tu lidé z Prahy, Hradce Králové, Plzně, Ústí nad Orlicí nebo Českých Budějovic,” uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje. Hejtmanství ve spolupráci s opočenskou radnicí výstavu připravilo k 148. výročí narození Františka Kupky a k jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II byl v květnu vydražen za 78 milionů korun a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí.

Dvoudenní výstavu provázela přísná bezpečnostní opatření. Obraz převážela profesionální přepravní agentura specializovaná na přepravu uměleckých děl, na vše dohlížela bezpečnostní služba. Obraz byl umístěn za krytem z plexiskla a byl pod stálým dozorem. Lidé k němu mohli přistupovat postupně a jen v omezeném počtu. Ve výstavní síni se proto tvořila dlouhá fronta, někdy se čekalo i tři čtvrtě hodiny.

O zájmu o umělecké dílo svědčilo i velké množství aut na Kupkově náměstí, které vyhrazeno pro parkování návštěvníků. Další vozy stály v sousedních uličkách.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II na výstavě v areálu zámku v Opočně. Královéhradecký kraj výstavu připravil ve spolupráci s opočenskou radnicí ke 148. výročí narození Františka Kupky.

Obraz je protějškem k malbě Plochy příčné l, která má téměř shodný formát a je ve sbírce Národní galerie v Praze. Vzájemně se prolínající diagonálně vertikální a horizontální plochy byly Kupkovým oblíbeným kompozičním tématem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ve dnech 21. a 22. září 2019 byl na zámku v Opočně vystaven obraz Františka Kupky Plochy příčné II.

Plochy příčné II z roku 1923 jsou jednou z nedůležitějších děl Kupkovy tvorby a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Kupka značně předstihl vývoj světového malířství. Obraz namaloval ve Francii a v roce 1946 ho věnoval svému pražskému příteli za pomoc s retrospektivní výstavou v pražském Mánesu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Královéhradecký kraj připravil ve spolupráci s opočenskou radnicí výstavu obrazu Plochy příčné II od malíře Františka Kupky.

V roce 1968 byl součástí velké Kupkovy výstavy ve Valdštejnské jízdárně, pak se vytratil z povědomí veřejnosti a 50 let jej nikdo neviděl. Stále ho vlastnila rodina původního majitele až do aukce, kdy se letos 26. května 2019 vydražil.

Společně s Vasilijem Kandinským, Pietem Mondrianem či Fernandem Légerem je Kupka považován za jednoho ze zakladatelů abstraktní malby. Narodil se v roce 1871 v Opočně, ale převážnou část života strávil ve Francii, kde také v roce 1957 zemřel.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám