Hlavní obsah

Návrat Michaely Klevisové k detektivce

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V románu Michaely Klevisové Zmizela v mlze řešil pražský kriminalista Josef Bergman, hrdina jejích próz, vraždy v norské vesnici daleko za polárním kruhem. V nové knize Sněžný měsíc (Motto, 304 strany, 349 Kč) ho spisovatelka poslala vyšetřovat do Beskyd.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michaela Klevisová

Článek

První třetinu celého příběhu věnovala představení propletence několika rodin v tamní obci Kotlová. Především silným ženám, které nechtějí opustit rodné odlehlé samoty. A potom se stala vražda makléřky Olgy Mertové. Byla vlastně už druhá. Ta první se odehrála v Praze, a tak vsetínským kriminalistům případ vzali detektiv Josef Bergman a jeho kolegyně Sylvie Sedláková.

Foto: Motto

Obal knihy

O čtenářském úspěchu románu svědčí jeho dlouhodobá účast v žebříku nejčtenějších knih. Vzhledem ke struktuře literárního příběhu se osvědčuje časově lineární vyprávění. Vlastní děj jako by začínal až v okamžiku Bergmanova příjezdu. I když se odhalují charaktery žen i mužů spjatých s beskydskou krajinou, hlavní linie příběhu je detektivní.

Klevisová v knize opět osvědčuje svou schopnost charakterizovat pestrou společnost postav, kdy každá z nich má své sny, bolesti z minulosti i současná trápení. Věrná je také motivům soužití člověka a přírody, její ochraně. Vždyť tajné, jinak nepovolené honitby nejenom na rysí rodinu hrají v novém příběhu dominantní roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám