Hlavní obsah

Natalie Cole: Swing je významná etapa hudby

Právo, Vladimír Říha

Vrcholný zážitek slibuje úterní pokračování festivalu Prague Proms. Ve Státní opeře Praha vystoupí od 20 hodin poprvé u nás americká jazzová zpěvačka Natalie Cole.

Foto: ČTK

Natalie Cole je devítinásobnou držitelkou Grammy.

Článek

Za doprovodu Českého národního symfonického orchestru řízeného Gail Deadrickovou seznámí tato devítinásobná držitelka Grammy a dcera slavného Nat King Colea Prahu se svým prvním španělsky nazpívaným albem. Zazní i většina amerických jazzových swingových standardů.

Vztah ke swingu zdědila po svém otci, jednom z nejlepších swingových amerických zpěváků. Ve svém podání ho ale obohatila o soul, r’n’b i pop a ve svých čtyřiašedesáti letech může zpívat takřka vše.

Po otcově smrti se jí povedlo natočit kvalitní duety se záznamy jeho hlasu, jež proslavily její alba Unforgettable: With Love a Still Unforgettable. O jejím životě vznikl film Žít pro lásku, v němž hrála samu sebe a v jehož příběhu se nevyhýbá ani vyprávění o zkušenostech s drogami.

V Praze zazpívá i svůj největší hit This Will Be. „Nevěděla jsem, že tato píseň měla českou verzi,“ říká Natalie Cole. „Nemohu ji vynechat a doufám, že diváci budou zpívat se mnou.“ Poznamenejme, že pod názvem Má se stát u nás písničku zpívala Marie Rottrová.

O současném comebacku swingu svědčí to, že se k němu vracejí i mladí zpěváci, například Michael Bublé či Diana Krall. „Je to dáno kvalitou hudby,“ říká Natalie Cole. „Je originální, dost odlišná od muziky a zvuků současnosti. Její hodnota není jen v melodii a aranžmá, ale i v jedinečné interpretaci. Hrály ji navíc výborné orchestry, je to významná etapa v historii americké populární hudby.“

„Zazpívám v Praze i něco ze své poslední desky, první ve španělštině,“ dodává. „Mám ráda latinskoamerickou hudbu, španělštinu jako jazyk. Má melodičnost i jiskru. Ráda také dělám něco odlišného, co ode mě nikdo nečeká. Měla jsem i výborné spolupracovníky, kteří mi pomohli s výslovností.“

Od roku 2000 také spolupracuje s další Afroameričankou, dirigentkou Gail Deadrickovou, která bude řídit ČNSO i na úterním koncertu.

Reklama

Výběr článků

Načítám