Hlavní obsah

Národní galerie vystavuje Warholovy fotografie získané darem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní galerie v Praze vystavuje v Salmovském paláci na Hradčanech ukázky fotografické práce slavného umělce Andyho Warhola. Galerie je získala darem od Americké nadace Andyho Warhola, která tak NG zařadila do poslední desítky světových muzeí, mezi něž Warholovu fotografickou tvorbu rozdělila, řekla mluvčí NG Tereza Ježková.

Foto: ČTK

Andy Warhol (1987)

Článek

Výstava fotografií z dílny ikony pop-artu je v Salmovském paláci, kde se nachází expozice umění 19. století; v rámci oslav 220. výročí vzniku NG ale galerie učinila podobné umělecké zásahy do všech šesti svých stálých expozic. Posun instalace oproti termínu zahájení oslav výročí, které se konalo 5. února, způsobila sněhová bouře ve Spojených státech, uvedla mluvčí.

Andy Warhol, syn rusínských přistěhovalců z dnešního Slovenska, je světově známý především svými sítotisky amerických celebrit a spotřebního zboží. Warhol byl ale také nadšeným fotografem a jeho polaroidy a fotografie nesou jeho jasný rukopis.

Fotil od devíti let

„První fotoaparát získal Warhol v devíti letech, první Polaroid SX70 si koupil v roce 1962. Na rozdíl od většiny jeho děl nevznikaly fotografie v jeho newyorském studiu The Factory, ale byly pro Warhola jeho osobním vizuálním deníkem,” říká Milena Kalinovska, ředitelka Sbírky moderního a současného umění, díky níž Národní galerie dar od nadace získala.

Kolekce snímků v Salmovském paláci reprezentuje průřez Warholovou fotografickou tvorbou. Představuje divákovi nejen přehlídku osobností, kterými se umělec obklopoval - například herečku Angelicu Houstonovou, dceru Pabla Picassa Palomu nebo galeristu Ivana Karpa -, ale také obrázky a detaily z jeho každodenního života. Ručně sešívané fotografie v sériích po čtyřech poukazují na Warholův zájem o seriálové zobrazení věcí, dobře známé třeba ze sítotisků plechovek Campbellovy polévky, odkazující na konzumerismus a vliv masových médií.

„Před několika měsíci jsem oslovila nadaci Andyho Warhola s tím, zda by neuvažovali o daru pro Národní galerii. Zrovna probíhal výběr deseti světových muzeí, mezi něž měly být rozděleny poslední Warholovy fotografie. Podařilo se nám tak zařadit se vedle britské Tate Modern nebo nizozemského muzea Stedelijk,” uvedla Kalinovska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám