Hlavní obsah

Národní galerie představuje retrospektivu tvorby Viktora Pivovarova

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Kristýna Leblová, jdu
Praha

Národní galerie Praha představuje retrospektivní výstavu malíře a ilustrátora Viktora Pivovarova, který patří k předním výtvarníkům české i ruské scény. Expozice s názvem Moskevská gotika, která bude zahájena v pátek 14. května ve Veletržním paláci, představí přes dvě stě jeho děl, která vznikala od 70. let po současnost. Některá díla přitom budou vystavena poprvé a některá byla dovezena z Moskvy.

Národní galerie představuje retrospektivu tvorby Viktora PivovarovaVideo: Novinky

 
Článek

Více než dvě stě maleb a ilustrací ve výstavě nazvané Moskevská gotika mapují klíčové série Pivovarovovy tvorby, jejíž zásadními tématy jsou samota, erotika, poezie či propojení každodennosti s velkými filozofickými myšlenkami.

„Sám obvykle pracuji v cyklech. Každá místnost je tak věnována určitému kontextu a období. Jsou tady obrazy realistické, abstraktní a také ty, které jsou mým dialogem se starými mistry,” řekl Novinkám umělec a moskevský rodák Viktor Pivovarov.

FOTO: O výstavu Toyen měli lidé velký zájem hned první den ráno

Kultura

Výstava je tak rozdělena do dvanácti místností, představena je tvorba od 70. let, kdy Pivovarov tvořil surrealistická a konceptuální díla v rámci moskevské undergroundové scény, až po současnost. Některá jeho novější díla přitom budou vystavena poprvé.

Své místo tu dostalo i téma erotiky, a to v cyklu nazvaném O ženách a smutku. „Na toto, myslím, umělec žádnou inspiraci nepotřebuje. Éros je podstata umění. Cyklus je věnovaný přímo érosu mezi mužem a ženou, ten éros se může nacházet ve vztahu k barvě, ve vztahu ke kompozici či ke slovu,” přiblížil Pivovarov.

Foto: Novinky

Výstava zahrnuje i erotické obrazy.

Celou výstavu přitom prolínají hravé a naivní motivy dětství, které jako určitý stesk po domovině provází Pivovarovovu tvorbu od doby, kdy se usadil v Praze. Setkat se zde lidé mohou i s nadrozměrnou replikou krabičky od sirek představující abstraktní domeček, do které lze vstoupit.

„Stačí mi, aby byl divák otevřený tomu, co uvidí”

Pivovarov, který má české občanství, žije v Praze od roku 1982, kam přijel za svou druhou manželkou Milenou Slavickou a kde se rychle sžil s místní výtvarnou scénou. Na rozdíl od Moskvy mohl v tehdejším Československu také veřejně vystavovat. Jeho první retrospektivní výstava proběhla v roce 1989 ještě za minulého režimu.

„Pro tu výstavu jsem udělal speciální instalaci, ke které jsem zároveň namaloval černý čtverec Kazimira Maleviče. Díky tomu obrazu přišla revoluce, protože ten černý čtverec není jen obraz. Je to obrovská bomba, která může vše změnit a zničit,” popsal s neskrývanou nadsázkou vliv obrazu, který je považován za jedno ze základních děl moderního a abstraktního umění.

FOTO: 30 let svobodné kultury

Domácí

V prvním patře Veletržního paláce bude současná retrospektivní výstava probíhat až do 21. listopadu. V rámci ní bude představen také dokument o životě umělce, který natočil český fotograf Václav Jirásek. Výstava vznikla za podpory moskevské galerie Garage, se kterou Pivovarov dlouhodobě spolupracuje.

„Neočekávám, že by si lidé měli z výstavy něco odnést, lidé jsou různí. Stačí mi, aby byl divák otevřený tomu, co uvidí,” dodává k současné výstavě malíř.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám