Hlavní obsah

Náměšť na Hané žije festivalem Zahrada

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměšť na Hané na Olomoucku ožila o víkendu 16. ročníkem multižánrového festivalu Zahrada. Až do úterní noci, kdy skončí, se na něm představí zhruba 160 kapel a sólistů. Celkem tak milovníci hudby z celé republiky uslyší v Náměšti přibližně sedm set muzikantů.

Článek

Na šesti scénách zní nejen tradiční folk, bluegrass či country muzika, ale i rock, folkrock, spirituály nebo etno hudba. "Zahrada zůstává největším folkovým festivalem v České republice, ale zároveň se žánrově stále více otevírá hudbě označované jako worldmusic. Reagujeme tím na to, že sem lidé jezdí za muzikou, nikoli za konkrétním žánrem," řekl Právu dramaturg festivalu Michal Jupp Konečný.

Již v sobotu, v úvodní den festivalu, kdy se hrálo jen na scénách U kapličky a U radnice, sledovalo koncerty přes tři tisíce lidí. "Nyní se již festival rozjíždí naplno a areál se stále více zaplňuje. Očekávám, že počínaje dneškem bude koncerty sledovat denně přibližně deset tisíc lidí," sdělil Právu v neděli v poledne dramaturg.

V areálu náměšťského amfiteátru vyrostlo stanové městečko vybavené umývárnami a toaletami. "Je to tu vždy super a slibně se to rozjíždí i letos. S kamarády jsme přijeli už v pátek. Sice jsme zpočátku trochu zmokli, ale pohodu, která na Zahradě vládne, nemůže pár kapek deště pokazit," svěřil se Právu u jednoho stanu 25letý Karel z Plzně.

Letos poprvé navázali pořadatelé kontakty s partnery v Polsku a na Slovensku. Náměšťská přehlídka tak je součástí Festivalu tří sluncí. "Zahrada se stala mezinárodním festivalem. Spojili jsme se s pořadateli festivalů v polském městě Skierniewice a ve slovenské Levici. Součástí spolupráce bude vzájemná výměna kapel a sólistů, zkušeností i společná propagace," poznamenal Konečný. Projekt propojení tří festivalů podpořil finančně Visegradský fond.

O účast na Zahradě usilovalo v České republice v konkurzech 390 skupin a 117 písničkářů či dvojic. Celkem 28 kapel a sólistů soutěží v Náměšti o tradiční ceny - Krtečky. Vedle nich mohou lidé slyšet řadu hvězd a osobností různých žánrů. Na přehlídku se přihlásilo také 11 kapel ze Slovenska, dvě z Polska a přijet mají v pondělí a úterý i hudebníci z USA, Austrálie či ze Zimbabwe. Zhruba třicet kapel představí na Zahradě svá nová alba.

Zahrada se letos koná v Náměšti poosmé, když prvních osm ročníků se konalo vždy ve Strážnici. Pro návštěvníky i letos funguje kyvadlová doprava z Olomouce. Nástupní stanice jsou u autobusového a vlakového nádraží a pak také u tržnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám