Hlavní obsah

Nafukovací kino je ve Varech ve středu zájmu

Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Velké nafukovací kino Bioscope stojící hned vedle srdce 38. ročníku Mezinárodního filmového festivalu, hotelu Thermal je ve středu pozornosti většiny festivalových hostů.

Foto: Jindra Špačková

Abstraktní obraz Můj život je lákadlem výstavy na zámku Dobříš

Článek

Rodiny se před hlavním portálem kina, jenž reprodukuje původní podobu francouzského biografu na začátku 20. století, fotografují se svými dětmi. Mladí návštěvníci při výběru filmu nedbají pouze na jeho obsazení či autory, ale také na to, aby alespoň jeden z filmů zhlédli v tomto unikátu pro téměř tři stovky diváků. "Líbí se mi, že se tu chtějí všichni před kinem vyfotografovat," říká francouzský ředitel kina Yannick Letoqueux.

Největším tahákem je v průčelí vstupu do Bioscope umístěný starý parní stroj, jenž původně pro kino ve dvacátých letech minulého století vyráběl elektrický proud. "Podobných kin, samozřejmě ne nafukovacích, bylo ve Francii na začátku minulého století několik," vykládá francouzský ředitel, podle kterého se replika začala připravovat ke 100. výročí francouzského filmu v roce 1995.

"Na vznik kina přispěl finančně stát," podotýká Letoqueux, podle kterého 37 metrů dlouhé, 22 metrů široké a 11 metrů vysoké kino od roku 1999 slouží na řadě festivalů nejenom ve Francii, ale v celé Evropě. "V dubnu jsme byli například ve Švýcarsku na filmovém festivalu dokumentárních snímků," říká ředitel arény, jenž pojme 292 hostů a k tomu dalších šest vozíčkářů. "Za rok vystřídáme celkem dvanáct nejrůznějších festivalů," dodává.

Bioscope ovládá kromě ředitele dalších pět techniků, kteří celý kolos přivezli na celkem třech kamiónech. "Kino stavíme tři dny, z toho nafouknutí trvá pouhých sedmnáct minut," tvrdí Letoqueux. "Složené máme kino za dva dny, to je jednodušší."

"Kino je bezvadné. Už jsem tam byla dvakrát na filmu," pochvaluje si studentka Jana Petráňová z Liberce. "Akorát jsem občas přes stěny slyšel hluk z venku," dodává její přítel Robert Jelínek. "Stěny nejsou tak zvukotěsné, jak bychom si všichni představovali," krčí rameny šéf sálu za českou stranu Tomáš Kocourek.

"Moc se nám u vás na festivalu líbí, protože jsme byli skvěle přijati," komentuje pobyt v lázních Letoqueux. "Narozdíl od Francie tu máte ukázněné a hodné publikum. Cítíme se tu dobře a jsme šťastní," uzavírá ředitel s tím, že kino promítne na plátno veliké 10 krát 7 metrů během festivalu celkem 38 snímků.

Na týden si lze kino pronajmout za 38 tisíc Euro, tedy zhruba za 1,14 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám