Hlavní obsah

Na zesnulou Milenu Dvorskou vzpomíná Töpfer i Malkinová

Ve věku 71 let zemřela v úterý herečka Milena Dvorská. Její nečekaný odchod zarmoutil například Tomáše Töpfera či ruskou herečku Lilien Malkinovou. Jedny z posledních divadelních rolí ztvárnila Milena Dvorská na jevišti pražského Divadla Na Fidlovačce.

Článek

"Byla to moje kamarádka, hráli jsme spolu už u Burianů. A když jsem koncem 90. let zakládal nuselskou scénu, byla jednou z prvních, které jsem oslovil. Účinkovala s námi ještě v rozestavěném divadle v Tylově Fidlovačce, a pak i v dalších dvou inscenacích. Byla statečná - měla velké osobní trápení," řekl šéf Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer.

Zpráva o úmrtí Mileny Dvorské zarmoutila také například herečku Lilian Malkinovou, která se s ní právě v inscenacích nuselského divadla úzce spřátelila. "Alternovaly jsme roli v Šumaři na střeše a bylo to spojení, které se jen tak nevidí. Měla velký smysl pro humor a bylo nám spolu vždycky veselo," podotkla Malkinová.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Milena Dvorská a ruská herečka Lilian Malkinová (2003)

Herečka působila i v divadle Za branou

Dvorská se objevila i ve dvou zájezdových inscenacích divadelní společnosti Háta. Na jejích internetových stránkách připomněla i své porevoluční působení v dopisovém oddělení prezidentské kanceláře, když na hradě úřadoval Václav Havel, i to, jak i při tom hrála v obnoveném Divadle Za branou, které bylo následně opět zrušeno.

"Role v divadle Za branou - Oidipus, Dvě noci, S dívkou aneb jak okrást zloděje (jen zájezdově, v Praze zakázáno - režie a autor Josef Topol, můj nejmilejší člověk). Role v obnoveném divadle Za branou - Dialogy Karmelitek (režie Helena Glancová, další můj drahý člověk a výborná režisérka)," upozornila herečka na role, které podle ní stály za to. Více svěřila Luboši Nečasovi, s nímž v roce 2006 připravila knihu vzpomínek s podtitulem Vyprávění o životě.

Milena Dvorská - nejslavnější filmy

Byl jednou jeden král

Anděl na horách

Vražda v hotelu Excelsior

Vesničko má středisková

Marečku podejte mi pero

Na filmovém plátně si ji mnozí pamatují kromě pohádek i z Menzelovy komedie Vesničko má středisková, kde hrála manželku Mariana Labudy. Tomáš Vorel ji v polovině 90. let obsadil do hořké komedie Kamenný most. V posledních letech se objevila ve filmu a seriálu Maharal - Tajemství talismanu, v seriálu Letiště a letos v Janákově komedii Ať žijí rytíři!

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela herečka Milena Dvorská

Představitelka princezny Marušky ze slavné pohádky Byl jednou jeden král Milena Dvorská v úterý zemřela ve svém bytě v Praze. Bylo jí 71 let. Novinkám to...

Výběr článků

Načítám