Hlavní obsah

Na východ od ráje audioknižní cestou

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduše prohlásit, že kniha Johna Steinbecka Na východ od ráje je velký román, zní jako poněkud prázdná a laciná fráze. Ovšem minimálně ze dvou důvodů je toto konstatování dosti přesné.

Foto: Audiotéka

Obal audioknihy

Článek

Jednak právě toto dílo patří nesporně k naprosté klasice světové literatury a má svou nadčasovou platnost, velikost a sílu, jednak když se rozhodnete zaposlouchat se do něj v audioknižní podobě, musíte si na takovou věc vyhradit rovných čtyřiatřicet hodin. Je to ovšem čtyřiatřicet hodin neopakovatelného literárního zážitku.

Vydavatel Audiotéka zařadil Na východ od ráje do své edice Mistři slova, přičemž audioknižního ztvárnění se neméně mistrně zhostil herec Pavel Rímský. Jeho drsný hlas a projev se náramně hodí k syrovému a hluboce realistickému příběhu, který Steinbeckova kniha přináší. Jedná se navíc o román velmi specifický.

Odehrává se na konci devatenáctého a počátku dvacátého století v Salinaském údolí v Kalifornii. Přináší rozsáhlou ságu nově příchozích obyvatel tohoto nepříliš bohatého kraje.

Jako dítě se ve vyprávění objeví autor sám. Středobodem příběhu je totiž Samuel Hamilton, Steinbeckův dědeček, který do Spojených států přesídlil z Irska a založil tam rozsáhlý rodinný klan.

V knize Na východ od ráje se ovšem nejedná pouze o beletristické ztvárnění mezilidských vztahů, vášní, lásky, ctižádosti, bezohlednosti i krutosti. Přesah je daleko širší a hlubší. V určité symbolické rovině se totiž opírá o biblickou knihu Genesis a jako červená niť prochází popisovanými desetiletími i biblický příběh bratrů Kaina a Ábela.

Současně ale vedle osudů jednotlivých postav a jejich mistrně vykreslených charakterů lze ve Steinbeckově knize sledovat i přerod Ameriky. Přesněji řečeno skutečnou, pravdivou nezidealizovanou a ničím nepřikrášlovanou druhou tvář zrodu velkého amerického snu.

Čtyřiatřicet hodin románu Johna Steinbecka Na východ od ráje v podání Pavla Rímského je čtyřiatřicet hodin velkého lidského dobrodružství. Nenechá na pochybách, že se jedná o dílo stále živé a moderní a vůbec ne o pouhou položku ve středoškolské učebnici literatury.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám