Hlavní obsah

Na Vinohradech uvedou Bréalovu komedii Velká mela

Právo, rh

Jméno francouzského dramatika Pierre - Artistide Bréala, jehož komedii Velká mela uvede 18. března v premiéře Divadlo na Vinohradech, proslavila komedie Husaři.

Foto: Viktor Kronbauer

Hlavní roli podváděného vrchního strážmistra Césara vytvořil Václav Vydra. Fotografie je z čtených zkoušek.

Článek

Hrála se v pařížském divadle Noctambules po celý rok 1953, byla zfilmována a přeložena do mnoha jazyků. V českém prostředí Husary zpopularizovali Jan Werich a Miroslav Horníček v roce 1956 svou divácky velice oblíbenou inscenací v Divadle ABC.

Komedii Velká mela aneb Francouzská kuchyně napsal Bréal v roce 1977 a u nás se poprvé objevila na jevišti divadla ve Zlíně (tehdejším Gottwaldově) tři roky poté. Dramatik, který se hlásil k odkazu velkého francouzského komediografa Moliéra, ji založil na klasické zápletce milostného trojúhelníku: vrchního strážmistra Césara podvádí jeho krásná žena Josefina s jeho milovaným mladším bratrem. A to vše se děje v rušných časech obnovující se monarchie, kdy se Napoleon vrací s vojskem z vyhnanství na Elbě.

„Velká mela ideálně naplňuje vše, co české publikum od francouzské komedie očekává a navíc přidává jednu hodnotu, kterou Francouz nemůže tak dobře docenit: změny režimů a převlékání kabátů jsou v naší zemi jevem přece jen častějším a do větších krajností zacházejícím než v autorově vlasti, přinejmenším jsou součástí životní zkušenosti několika našich ještě žijících generací.,“ říká o hře šéfdramaturg vinohradského souboru Jan Vedral.

V inscenaci režiséra Daniela Hrbka hrají Václav Vydra (César), Tereza Bebarová (Josefína), Ondřej Brousek (Ferdinand), Otakar Brousek, Pavel Nečas a Václav Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám