Hlavní obsah

Na Szigetu hrála česká kapela Dva i čeští fanoušci

Právo, Přemysl Štěpánek,Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedeme na Sziget! Častá věta fanoušků hudebních festivalů na Moravě koncem devadesátých let. Budapešťský festival Sziget se v té době těšil velké popularitě jak mezi muzikanty, tak mezi mladými lidmi. České festivaly navíc teprve hledaly směr a některé další, například Colours of Ostrava, ještě neexistovaly.

Foto: David Peltan

Skupina Dva na Szigetu

Článek

Na Szigetu v Budapešti bylo možné vidět takové hvězdy, jako jsou jako David Bowie, Green Day, Oasis, Rammstein nebo Lou Reed. Na přelomu tisíciletí se ale začala situace pomalu měnit. Sice bylo stále skvělé pro kapely zahrát si na Szigetu, ale fanouškům se počalo dostávat světových kapel i na festivalech doma.

Čeští milovníci festivalů tak na čas zapomněli na maďarskou přehlídku a užívali si velkých proměn domácích akcí. Sziget festival však nezůstal stát na místě, naopak. Rozrůstal se nejen co do velikosti, počtu fanoušků i světových hvězd v programu, ale dokázal navíc vytvořit na ostrově unikátní atmosféru zejména díky důrazu na vizuální stránku celého areálu, což jej výrazně odlišuje od ostatních akcí a dělá jej výjimečným.

Jde to i se psem

To potvrzují i slova Terezy Kovalové, která jako aktivní muzikantka každoročně navštíví spoustu českých i slovenských festivalů. „Dokud jsem nevycestovala na tento skvělý festival, upřímně jsem moc nechápala, jak něco tak velkého může fungovat. Fascinuje mě nejen každoročně skvělý line-up, originální vizuální instalace po celém areálu, ale hlavně davy lidí, kteří z něj svým vztahem k sobě navzájem tvoří ten pravý Island of Freedom. Díky tomu můžu jet na týden i se psem a nebojím se si to užít s vědomím, že mě nikdo neokrade, nebude na mě nepříjemný a hlavně i ti nejopilejší se budou tak maximálně rozplývat nad mým psem.“

To, že se jedná opravdu o davy, potvrzují i statistiky. Hovoří o tom, že poslední roky je celková návštěvnost okolo 400 tisíc lidí. A více než 55 % fanoušků přijíždí ze zahraničí.

Peter Lipa i Longital

Vzrůstající počet návštěvníků ze zahraničí se odrazil i ve skladbě programu festivalu. Sziget festival v počátcích dával větší prostor kapelám z okolních států včetně České republiky i Slovenska. Program posledních let však nabízí umělce z více než sedmdesáti zemí světa, a tak je už mnohem náročnější i prestižnější si na festivalu zahrát.

Přesto se i letos Szigeťanům představili české duo Dva a ze Slovenska kapela Longital a Peter Lipa. Zástupci obou zemí vystupovali na menších, tematicky zaměřených pódiích.

„Je mi sympatické, že organizátoři nezapomínají na okrajové žánry,“ říká Peter Lipa. „Na festivalu jsem hrál opět po deseti letech a jsem rád, že i přes tak zaplněný program mají organizátoři i nadále bluesovou scénu.“

Na té Lipa odehrál vynikající koncert sestavený hlavně z anglicky zpívaného repertoáru, který český či slovenský fanoušek tak často neslyší. A tak tato legenda slovenského jazzu a blues dokázala s absolutní lehkostí zaujmout i o dvě generace mladší festivalové publikum.

Že se v zahraničí neztratí, potvrzují čeští Dva už řadu let. Jejich originální tvorba fascinuje hudební fanoušky po celém světě, jak dokazuje i nové album Nipomo vydané u amerického labelu Northern Spy Records.

Při koncertu dua Dva pršelo

Dva na Sziget festivalu bohužel doplatili na nepřízeň počasí, protože čtvrteční odpoledne bylo jeho deštivou částí. Jak potvrzuje Bára Kratochvílová z kapely, i přes déšť fanoušci zůstali kapele věrní.

„Na Szigetu jsme hráli poprvé a nikdy jsme na něm nebyli ani jako diváci. Koncert na Europe stage nás dost bavil a velmi nás překvapilo a potěšilo, že diváci neutekli před deštěm. Rozesmála nás česká delegace fanoušků mávající v dešti českou vlajkou. My jsme si přitom dávali velmi záležet na výslovnosti naší vymyšlené maďarštiny,“ řekla.

Tu ocenili všichni, kteří i přes hustý déšť zůstali do konce, nadšenými ovacemi. Dva totiž umí posluchači vykouzlit úsměv za každého počasí, a to se cení kdekoli na světě.

Kolika dalším se to podaří ve zbytku festivalu, který po pěti dnech pokračuje ještě nabitým sobotním a nedělním programem, je otázkou. Z České republiky či Slovenska už to nikdo nebude, ale pestrá nabídka posledních dvou dnů dává vybrat z koncertů takových hvězd, jako jsou Outkast, Calvin Harris, The Kooks, The Prodigy, Madness a spousty dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám