Hlavní obsah

Na příští rok je ohlášeno 30 českých filmů

Právo, Věra Míšková

V situaci, kdy českému filmu stále chybí zákon, který by vymezil podmínky financování tvorby, se paradoxně točí stále více filmů - jen na příští rok je jich ohlášeno na třicet. Čím to je? Filmaři dostali víc peněz od státu, producentem se stala vedle České televize i Nova.

Článek

Navíc do jednotlivých projektů vstupují velké společnosti a brzy již budeme těžko hledat firmu, jejíž výrobek by se neobjevil jako tzv. product placement v českém filmu. Většině těchto forem financování však chybí systém, který by garantoval dlouhodobé stabilní podmínky. Tomu by pomohl především právě zákon.

Ukázkou jedné z možností systémové podpory je nicméně projekt skupiny RWE - energie českého filmu, který přinesl za dva roky koprodukční účast - zpravidla částkou kolem tří miliónů korun - na sedmi hraných filmech (Účastníci zájezdu, Rafťáci, Jak se krotí krokodýli, Grandhotel, Bestiář, Medvídek, Gympl), šesti desítkách dokumentů a podporu studentské tvorby.

Za rok další čtyři filmy

Kromě toho je společnost již třináct let partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, nověji i festivalu dokumentů v Jihlavě. Celkem vkládá do českého filmu ročně na 25 miliónů korun.

"S tím, jak se projekt dosud vyvíjí, jsme velmi spokojeni, ukazuje se, že volba podpory filmu byla správná a to, že se dnes o spolupráci s naší společností uchází většina připravovaných projektů, hovoří za mnohé," řekl na setkání s novináři předseda představenstva Martin Herrmann a tiskový mluvčí Martin Chalupský.

V roce 2008 projekt podpoří další čtyři filmy - výpravnou pohádku Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka, historický film Václava Marhoula Tobruk, generační komedii Vladimíra Michálka O rodičích a dětech a komedii Jana Hřebejka s pracovním názvem Opravdová láska, která je první spoluprací tohoto režiséra se spisovatelem a scenáristou Michalem Vieweghem.

Reklama

Výběr článků

Načítám