Hlavní obsah

Na Pražském jaru nahradí Beethovena Dvořák

Právo, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tradičním koncertem s cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany začne ve středu 59. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Večer bude patřit Pražským symfonikům FOK pod taktovkou Jiřího Kouta.

Foto: Bára Haušková

Krnovský sociální podnik Chrpa certifikoval dárkové zboží s ručně malovanými obrázky.

Článek

Na závěrečném koncertu letos už nezazní Beethovenova 9. symfonie d moll se Schillerovou Ódou na radost, která festival provázela od roku 1947. Je to dáno novou koncepcí festivalu, kterou si prosadil současný ředitel Pražského jara Roman Bělor.

"Ohlasy jsou různé, jedni mi za to spílají, druzí gratulují. Beethovenova Devátá nicméně z Pražského jara nevymizí, počítám s tím, že tak jednou za sedm let bude součástí programu, ale nikoliv na závěr," řekl v pondělí Právu Bělor. "Všechny velké festivaly mají v posledních letech tendenci honosit se vlastní národní tvorbou a v tomto světle nemá už tradice s Beethovenem na závěr žádné opodstatnění." Konec Pražského jara bude proto patřit hudbě Antonína Dvořáka, jeho Slavnostnímu pochodu, symfonické básni Holoubek a Novosvětské symfonii.

Program festivalu nabídne posluchačům až do 3. června desítky orchestrálních, komorních i divadelních akcí. K hlavním magnetům letošního ročníku budou patřit vystoupení BBC Symphony Orchestra řízeného Leonardem Slatkinem, Gewandhausorchestru z Lipska s Herbertem Blomstedtem, Filharmonického orchestru z japonské Nagoji, Šlesvicko-holštýnského festivalového orchestru či naší České filharmonie se Zdeňkem Mácalem, která maratón uzavře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám