Hlavní obsah

Na novince Petera Lipy hostuje i Ondra Ruml

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deska Večerný Hosť Petera Lipy vyjde 16. listopadu. Skladatelsky ji zaštítil David Rotter a jde o šestnáct zhudebněných básní slovenského básníka Milana Rúfuse.

Foto: Lucie Levá

Peter Lipa

Článek

David Rotter skládá hudbu pro filmy a divadelní představení, kterých bylo již přes sto. Zhudebnil mimo jiné také verše moravského básníka Jana Skácela.

„K poezii Milana Rúfusa mne přivedla spolupráce s Bolkem Polívkou na divadelní hře Klíště. Tématem hry je setkání dvou starších herců, kteří mezi řádky hry uvažují o životě a smrti. A smrt k životu patří stejně nerozlučně jako zima k jaru. Milan Rúfus pohlíží ve svých básních na různé stránky lidství bez patosu a smutku, zato s nadhledem, radostí a někdy i laskavým humorem. Věřím, že toto naše česko-slovenské dílo dokáže posluchače přivést k zamyšlení nad tématy, která otvírá,“ uvedl Rotter.

Foto: Petr Chodura

Ondřej Ruml

Legenda slovenského jazzu Peter Lipa si pochvaluje Rotterovy postupy, které vnímá jako objevné setkání s jiným hudebním zaměřením. „V Davidovi jsem objevil zkušeného kolegu muzikanta a autora mnohých děl, které jsem předtím neznal. Jeho hudební svět má vlastní cesty. Ty melodie a postupy jsou pro mě nové. A já mám objevování v hudbě rád,“ doplnil zpěvák.

CD bude možné pořídit na Slovensku i v Česku, a to prostřednictvím webových stránek www.davidrotter.com a dalších distribučních míst.

V 70. letech jsem dělal „béčko“. Michal Prokop upřímně v TV dokumentu

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám