Hlavní obsah

Na Novém Zélandu stavějí Hobitín, film se začne točit v roce 2010

Novinky, Stanislav Dvořák

Práce na dvoudílném velkofilmu Hobit podle předlohy J.R.R. Tolkiena už začaly na Novém Zélandu. Zatím nedorazil režisér ani herci, ale dělníci už stavějí Hobitín. Fantasy městečko bude stát na stejném místě jako to z filmu Pán prstenů.

Foto: Profimedia.cz

Reklamní cedule upozorňuje turisty, že vjíždějí do Hobitína.

Článek

Na farmě Matamata na Novém Zélandu se zasazují živé ploty a stromky, čistí se cesta pro Gandalfa a Froda a zútulňují hobití domky. Podle místních novin Southland Times pracuje na pozemku asi tucet lidí. Začali sázením a teď chystají na stavby.

Zpočátku se snažili všechno utajovat, ale o filmu Hobit se dávno ví a na místo jezdí i turistické výpravy, takže držet Hobitín v tajnosti nebylo možné. Většina hobitích děr ještě zůstala zachována z dob natáčení Pána prstenů. Idylickou farmu Matamata, která patří rodině Alexanderových, objevili filmaři uprostřed novozélandské přírody v roce 1998 a v době natáčení Pána prstenu se tam přesunulo asi čtyři sta lidí.     

Režisér a producent Peter Jackson sdělil serveru TheOneRing, že představitele hlavní role ještě stále nemají. Spekuluje se o jménech jako Daniel Radcliffe, James McAvoy a David Tennant. "Jméno ještě neoznámíme, začínáme sice uvažovat o castingu, ale momentálně jsme ponořeni do scénáře," řekl. 

Hobita brzdí soudní spory

Dědicové spisovatele J.R.R. Tolkiena se už přes rok soudí s hollywoodskou společností New Line Cinema o astronomické zisky z trilogie Pán prstenů. Pokusili se i zastavit přípravy na film Hobit. Případ se bude řešit v USA 19. října, kdy zasedne porota.

Tolkienův Trust, který spravuje dědictví slavného autora, žaloval New Line Cinema v únoru 2008, tehdy ještě média psala o zhruba poloviční částce, nyní je to 220 miliónů dolarů. Podle smlouvy z roku 1969 má žalující strana dostat 7,5 % hrubých zisků z filmů a produktů s nimi spojených.

Ve filmu Hobit se pravděpodobně znovu objeví Sir Ian McKellen (Gandalf z Pána prstenů) a překvapivě také Viggo Mortensen (Aragorn), přestože v příběhu o Hobitovi z roku 1937 žádný Aragorn nefiguruje.

Hobita, který by měl být v kinech v roce 2012, bude natáčet mexický režisér Guillermo del Toro s producentem Peterem Jacksonem, který se podílel i na scénáři. Film bude mít dva díly a ten druhý vůbec nevychází z knižní předlohy. Má vytvořit jakýsi most mezi tím, co se dělo v Hobitovi, a začátkem Pána prstenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám