Hlavní obsah

Na Maltě budou v sobotu uděleny Evropské filmové ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Maltě budou v sobotu uděleny Evropské filmové ceny v 17 kategoriích včetně hlavní určené pro nejlepší evropský film. Za favorita 25. ročníku je považován film Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Z Česka získal v kategorii animovaných filmů nominaci snímek Alois Nebel.

Článek

Nejvážnější adept na hlavní cenu, snímek Láska, už letos obdržel Zlatou palmu v Cannes. Před třemi lety dostalo Evropskou filmovou cenu pro nejlepší film jiné Hanekeho dílo, Bílá stuha. Na herecká ocenění jsou nominováni oba francouzští představitelé hlavních rolí v Hanekeho filmu, Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant, kteří ztvárnili manželský pár bojující se stárnutím. Film je rovněž nominován v kategoriích nejlepší režie, scénář a kamera.

Nejnovější počin oblíbence evropských filmových kritiků tak má pět nominací na zisk sošky dlouhovlasé krásky. Stejně jsou na tom drama Hon dánského režiséra Thomase Vinterberga a psychodrama Stud, které natočil britský režisér Steve McQueen. Představitelé hlavních rolí v těchto dvou snímcích, Mads Mikkelsen a Michael Fassbender, jsou nominováni na cenu pro nejlepšího herce.

Celkem tři nominace může proměnit ve filmové vavříny francouzská komedie Nedotknutelní, která je diváckým hitem.

Všechny zmíněné filmy jsou také nominovány v hlavní kategorii, kde jim ještě bude konkurovat snímek Barbara německého filmaře Christiana Petzolda a vítěz Berlinale Caesar musí zemřít od bratrské režisérské dvojice Paola a Vittoria Tavianiových. Loni hlavní trofej získal film Melancholia kontroverzního dánského filmaře Larse von Triera.

ČR zastupuje Alois Nebel

Na slavnostním galavečeru v maltské metropoli Vallettě je očekáváno více než 1000 filmových tvůrců. Vítěze vybírají členové Evropské filmové akademie v čele s německým režisérem Wimem Wendersem. Za svůj přínos světové kinematografii bude oceněna britská herečka Helen Mirrenová a cenu za celoživotní dílo dostane italský režisér Bernardo Bertolucci.

Český snímek Alois Nebel bude o titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usilovat v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!

Na Evropskou filmovou cenu dosáhli jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

Reklama

Výběr článků

Načítám