Hlavní obsah

Na Liberecku rekreanti ucpali silnice

JABLONEC NAD NISOU

Dobré sněhové podmínky v Jizerských horách přilákaly tolik rekreantů, že se na silnicích vytvořily několikakilometrové kolony. Nejkritičtější je situace na trase z Harrachova směrem na Jablonec nad Nisou. "K nehodám naštěstí dochází jen výjimečně a odnášejí to většinou jen plechy," řekl operační důstojník jablonecké policie.

Článek

Stovky automobilů zablokovaly kolem poledne průjezd Jabloncem nad Nisou. Městem projížděli nejen rekreanti, neboť se v horských střediscích střídají turnusy, ale také víkendoví lyžaři z blízkého a vzdáleného okolí. Situaci komplikovali i zahraniční turisté, kteří směřovali k hraničním přechodům do Polska a Německa, nebo naopak jeli do Prahy. "Podobná situace se tu v zimě opakuje každou sobotu, vyřešit to může jen vybudování obchvatu," poznamenal policista.

Hustá ale byla přes poledne i doprava ve stotisícovém Liberci, na hlavním tahu na Prahu a k hraničnímu přechodu v Hrádku nad Nisou. Parkoviště praskala ve švech a ulice lemovala odstavená auta. 

Sněhové podmínky jsou výborné, v Jizerských horách a západních Krkonoších leží až metr sněhu. Teplota je kolem sedmi stupňů pod nulou a tratě jsou upravené.

Silnicích příliš neulehčilo ani to,  že na Jizerskou magistrálu je možné nastoupit i v Rudolfově, v České chalupě a v Josefově dole, takže nemusejí všichni do Bedřichova, kde není místo na parkování. 

Při cestě do Krkonoš a Orlických hor dopravní situaci komplikuje  deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu, který leží i na mnoha vozovkách druhých a třetích tříd v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. "Bez zimních pneumatik by řidiči do hor jezdit neměli," řekli tamní silničáři. 

Reklama

Výběr článků

Načítám