Hlavní obsah

Na jubilejní Alternativě vystoupí kultovní Faust

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrcholem právě probíhajícího jubilejního dvacátého ročníku festivalu Alternativa je úterní koncert legendární německé skupiny Faust. Soubor pohybující se mezi elektronickou hudbou, alternativním rockem a performancí, vystoupí v úterý ve Veletržním paláci.

Článek

Festival jako tradičně uvedla soutěžní Malá alternativa, kde porota ocenila brněnské The Eclipse, zatímco diváci ocenili soubor Pohlavní nádraží.

Hamburští Faust už jednou měli v Praze hrát, nakonec ale svůj koncert odřekli, když jim pořadatel neumožnil v sále použít fukar na slámu. I to svědčí o tom, jak důležitá je pro skupinu kromě hudby i akce. Improvizovaný rock kombinovaný s elektronikou v sedmdesátých letech inspiroval alternativní skupiny. Faust využívali hluků a ruchů i přednatočených pásků, přičemž bicí doplňovaly kusy železného šrotu. Už na své první desce, průhledném vinylu, do svých koláží zahrnuli i útržky písní Satisfaction od Rolling Stones a All You Need Is Love od Beatles.

Další kapely se představí od čtvrtka do soboty v klubu HooDoo na Vinohradech. Už ve čtvrtek se představí rusko-české duo saxofonisty Sergeje Letova s undergroundovým kytaristou Joem Karafiátem z Garage a od Plastiků nebo duo britského bubeníka Rogera Turnera se švýcarským saxofonistou Ursem Leimgruberem.

V pátek vystoupí mimo jiné Milan Knížák a americký kytarista Gary Lucas, který hrával s Captainem Beefheartem a také hostoval s Půlnocí. V sobotu se pak představí mezinárodní improvizační trio tvořené americkým kontrabasistou Georgem Cremaschim, českým trumpetistou Petrem Vrbou a německým saxofonistou Chrisem Heenanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám