Hlavní obsah

Na jednání s KGB i odsun sovětských vojsk vzpomíná Kocáb v knize Vabank

Novinky, Stanislav Dvořák

Hudebník a bývalý politik Michael Kocáb pokřtí knihu Vabank 7. listopadu v 18.00 v pražské Galerii Lucerna. Následovat bude beseda o revolučních časech, účast přislíbili Fedor Gál, Michal Horáček, Oskar Krejčí a Jan Urban.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michael Kocáb

Článek

Kocáb v knize popisuje, jak se situace měnila den po dni, hodinu po hodině a ukazuje, že politika je tvůrčí a často improvizační činnost, v níž občas není od věci brát na sebe „drzou” odpovědnost.

V druhé části knihy vzpomíná na svoje působení ve Sněmovně lidu Federálního shromáždění ČSFR a na úkol, který si předsevzal – prohlášení ostudné okupační smlouvy o „dočasném pobytu” za neplatnou od samého počátku. Následoval odsun sovětských okupantů z bývalého Československa.

Foto: Universum

Kniha Vabank

Kocáb byl zakladatelem skupiny Pražský výběr, která byla komunisty v 80. letech zakázána. Už v létě 1989 pak připravil s Michalem Horáčkem iniciativu MOST, která chtěla zprostředkovat dialog mezi komunisty a opozicí. To se k překvapení mnohých skutečně povedlo.

Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup: V šansonu je důležitá improvizace

Kultura

Autor vzpomíná na jednání s komunistickými vládci, se sovětskými generály i s obávanou komunistickou tajnou službou KGB. Zmiňuje i akci Zásah, kterou chtěla armáda a StB zastavit demokratické síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám