Hlavní obsah

Na indexu je už i Policajt ze školky s Arnoldem Schwarzeneggerem

Novinky, mso

Organizátoři filmového festivalu v Portlandu odstranili z letošního programu promítání filmu Policajt ze školky s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Reagovali tím na kritiku lidí, podle kterých snímek z 90. let podporuje tzv. school-to-prison pipeline. Tento termín znamená, že policejní zasahování ve školách způsobuje, že mnoho školáků, kteří se dopustí i menších přestupků, nakonec skončí ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger v hlavní roli filmu Policajt ze školky

Článek

Kromě toho se kritikům nelíbí také fakt, že akční komedie až romantizuje přehnanou policejní práci, a snímek přirovnávají k filmu Zrození národa (Birth Of A Nation), který považují za rasistický.

Policajta ze školky (Kindergarten Cop) na festivalu nahradí dokument o nedávno zesnulém americkém černošském politikovi Johnu Lewisovi.

Z internetu mizí filmy kritizované za rasismus. Včetně oscarového snímku

Amerika

„Policajt ze školky je pozůstatek toho, jak pop kultura živí rasistické předsudky. Podobně jako filmy Zrození národa nebo Jih proti Severu (Gone with the Wind),” uvedla na Twitteru Lois Leveenová, která stojí v čele protipolicejních kritiků.

Hlavní postavu komedie z roku 1990 hraje Arnold Schwarzenegger, který jako policista v utajení začne pracovat jako učitel ve škole, aby dopadl drogového dealera, jenž cílí na svou exmanželku a syna. Hlavní postava zprvu bojuje s organizací třídy, aby nakonec ve vyučování našla zalíbení a zvažovala trvalou změnu zaměstnání.

Našli se i lidé, kteří se stažením filmu z letošní nabídky festivalu nesouhlasí. K celé záležitosti se vyjádřil také senátor za Texas Ted Cruz. „Naštvaní levičáci nesnáší Hollywood a každý, kdo s nimi nesouhlasí, bude cenzurován,” napsal na Twitter. Dodal, že Hollywood se protestujících obává, a tak jim raději vychází vstříc.

Už v červnu stáhli poskytovatelé on-line filmů a seriálů z nabídky snímky kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu, například oscarový Jih proti Severu. Činili tak v souvislosti s celosvětovými protesty proti rasismu, které spustila květnová smrt amerického černocha George Floyda v Minneapolisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám