Hlavní obsah

Na Hradě se bude krotit Kateřina

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrocení zlé ženy je dalším titulem, který se letos premiérově objevil v repertoáru Letních shakespearovských slavností. S ostravskými herci sdruženými ve společnosti PaS de Theatre je nastudoval šéf činohry Národního divadla moravskoslezského, režisér Vojtěch Štěpánek.

Foto: PaS de Theatre Petr Kiška

Kateřinu hraje Kristýna Leichtová, její setru Bianku Izabela Firlová (vpravo).

Článek

Inscenace, která měla premiéru 15. července v Ostravě, se 3. až 5. srpna objeví i na jevišti v Královské zahradě Pražského hradu.

Příběh o krocení vzpurné Kateřiny drsným nápadníkem Petrucciem patří k nejhranějším Shakespearovým textům. „Líbí se mi, že Kateřina je hrdá, neohrožená, chytrá a vtipná. Že není zlá, jenom je to s ní trochu těžší, a o to je ta postava zajímavější,“ říká představitelka temperamentní Kateřiny Kristýna Leichtová. Jejího partnera Petruccia si zahraje přední herec ostravské Komorní scény Aréna Josef Kaluža.

Ostravští inscenátoři se vrátili k původní Shakespearově verzi, kdy příběh milostného krocení Kateřiny Petrucciem je pojatý jako divadlo na divadle.

„Celá Zkrocenka, jak ji lidé znají, je hraná na zakázku opilci, přestrojenému za vznešeného lorda, který navíc do hry nepatřičně vstupuje. Chtěli jsme příběh o zkrocení zahrát jako frašku, vtipnou, mrštnou komedii typů a záměn identit,“ říká o koncepci inscenace Štěpánek.

„Bude to s živou hudbou Nikose Engonidise v pekelném rytmu balkánské dechovky. Geniální fraška lidských typů v podání oblíbených ostravských herců,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám