Hlavní obsah

Na Hrad se vrací Shakespearův Richard III.

Právo, Radmila Hrdinová

Na jeviště Nejvyššího purkrabství Pražského hradu se naposledy vrátí inscenace Richarda III. Hrát se bude od 5. do 10. Srpna.

Foto: Viktor Kronbauer

Klára Issová (Lady Anna) a Jiří Langmajer (Richard III.) v inscenaci Shakespearova Richarda III.

Článek

„Diváci tak mají poslední příležitost navštívit na Letních shakespearovských slavnostech zřejmě největší historickou tragédii Williama Shakespeara v titulní roli se skvělým Jiřím Langmajerem,“ připomíná umělecký ředitel LSS Libor Gross.

Inscenace měla na Pražském hradu premiéru v červnu 2012. Režisér Martin Huba si pro titulní roli Richarda z Glostru zvolil Jiřího Langmajera, s nímž spolupracoval již při Králi Learovi. Společně se pokusili přijít na kloub Richardově legendární zlobě.

„Richard není jen esencí zla, jak se o něm obvykle píše a mluví, ale člověk, který se někdy někomu narodil, a nejspíš se zlým stát musel. Už text hry poskytuje dokonalý návod ke zjištění, z čeho jeho zloba pramení - možná z nenávisti, možná z intenzity toho, co chce dokázat, ať už je to touha po koruně nebo touha někoho svést,“ řekl Právu o své postavě Jiří Langmajer.

Kromě Langmajera se v dynamické, herecky i vizuálně přitažlivé inscenaci objeví plejáda dalších skvělých herců: Klára Issová, Karel Dobrý, Simona Postlerová, Kamil Halbich, David Suchařípa, Pavel Nečas, Eva Salzmannová aj.

Reklama

Výběr článků

Načítám