Hlavní obsah

Na filmovém festivalu v Benátkách představili temné komedie Joker a Laundromat

Právo, Iva Přivřelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Komiksové filmy nemají ve zvyku soutěžit o festivalové ceny. Joker, který se nyní uchází o Zlatého lva na 76. benátském filmovém festivalu, nicméně není tradiční komiksový film. Jeho hlavním hrdinou je sice nejslavnější Batmanův antagonista Joker. Todd Phillips jeho zrod však pojal jako temné psychodrama o narušeném a osamělém jedinci, kterého výsměch společnosti dovede za bod zlomu.

Foto: ČTK/AP

Joaquin Phoenix na festivalu v Benátkách.

Článek

„Na začátku bylo celkem těžké přesvědčit vydavatelství DC a studio Warner Bros., že ke komiksu můžete přistoupit i takhle. Stále jsme ale na ně tlačili, protože jsme věřili, že můžeme vytvořit něco speciálního,“ svěřil se režisér na festivalové tiskové konferenci.

Snímek víc než jiné adaptace Batmana ovlivnila dramata z doby, kde se příběh Jokera odehrává, například Scorseseho Taxikář či Král komedie nebo Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem. Ani skvělý představitel titulní role Joaquin Phoenix se neinspiroval předchozími verzemi své postavy.

„Chtěl jsem mít svobodu stvořit něco, co nebude identifikovatelné. Na Jokerovi mě přitahuje právě to, že je obtížné ho definovat. Nechtěl jsem ho hrát tak, aby nějaký psychiatr dokázal určit jeho diagnózu,“ uvedl herec k filmu, který v českých kinech uvidíme už 3. října.

Nejočekávanější titul letošních Benátek, který nepatří do o dost hůře přijímané DC filmové série Ligy spravedlnosti, se ihned stal jedním z oscarových kandidátů.

„Určitě půjde rovnou na Oscary, ačkoliv je drsný, temný a násilný. Má velké ambice a rozsah,“ předpovídá ředitel festivalu Alberto Barbera, který právě na premiérách budoucích oscarových vítězů postavil novodobou pověst Benátek.

Festival tak v programu vítá i produkce Netflixu, mezi něž letos patří také novinka Stevena Soderbergha Laundromat. Černá komedie s hvězdným obsazením se originálním způsobem zaměřila na skandál kolem tzv. Panama Papers, dokumentů odhalujících, jak bohatí zneužívají finanční systémy a vyhýbají se placení daní.

Foto: ČTK/AP

Herci Meryl Streepová a Gary Oldman uvedli v Benátkách film Laundromat.

„Komplexní problematiku těchto finančních aktivit vyprávíme v podstatě jako vtip. Jinak by se diváci cítili, že je chceme poučovat,“ vysvětloval Soderbergh na tiskové konferenci svůj přístup. Dodal, že korupce, na niž jeho film ukazuje, je spolu se změnou klimatu nejpalčivějším problémem dneška.

Laundromat na Lido přijeli uvést mimo jiné herci Meryl Streepová nebo Gary Oldman. Oba si chválili, jak rychle Soderbergh dokáže pracovat. Oldman také podpořil uvedení snímku v celosvětové online videotéce: „U filmu s tak seriózním tématem chcete, aby se dostal k co největšímu počtu lidí. Umění může přinést nějakou změnu, ale jen pokud ho lidi uvidí.“ Na Netflixu se film objeví 18. října.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám