Hlavní obsah

Na festivalu v Benátkách Matt Damon uvedl globalizační drama Informátor

– Benátky, Itálie
Právo, Michal Procházka

Několik očekávaných novinek nabízí filmový festival v Benátkách, odehrávající se pošestašedesáté na Lidu od 2. do 12. září. Po Nicolasi Cageovi, Werneru Herzogovi či Viggu Mortensenovi si červený koberec slávy pronajal Matt Damon.

Foto: Profimedia.cz

Herec Matt Damon

Článek

Už takhle se letošní ročník nese v dosti americkém duchu. Ve Spojených státech vzniká řada zajímavých a netuctových filmů, a to překvapivě i na okraji mainstreamové produkce Hollywoodu.

Nakonec i Matt Damon uvedl na Lidu mimosoutěžně komediální drama z prostředí korporačních manažerů (v angličtině je pro to ptydepe označení CEO) Informátor!, natočené podle skutečných událostí. Režisér Steven Soderbergh v něm líčí osudy Mikea Whitacrea, který řeší dilemata mezi loajalitou k nepříliš důvěryhodnému vedení svého kukuřičného nadnárodního koncernu a spoluprací s FBI, vyšetřující kartelové domluvy tržních cen.

Zakřiknutý obtloustlý úředníček s knírkem v Damonově roztomilém podání se snaží nešikovně proplout mezi dvěma zly a postupně se zaplétá do svých až neuvěřitelných lží. „Jakkoliv se to může zdát šílené, snažili jsme se být co nejvíce věrní životu skutečného pana Whitacrea, který mimochodem po odhalení strávil nějakou dobu ve vězení – a dnes je opět šéfem jedné korporace. Natáčeli jsme dokonce v jeho skutečném domě,“ uvedl Damon.

Na podnose bude 35 rumů i Bílé maso

Film se docela zábavnou formou pokouší ptát na to, do jaké míry dokážeme rozlišit, co je v našem globalizovaném systému ještě pravda a co lež. Čeští diváci se mohou na Damonův film těšit stejně jako na strhující soutěžní novinku francouzské filmařky Claire Denisové. Poté, co jí časopis Cinepur uspořádal na přelomu roku retrospektivu a do distribuce vstoupil snímek 35 rumů, můžeme se u nás těšit i na její Bílé maso.

Tahle autorka, která sama strávila dětství v Africe, přibližuje příběh francouzské farmářky Marie, která odmítá odejít z kávové plantáže, zatímco kolem narůstají nepokoje mezi vládními vojsky a rebely a spouští se vlna teroru.

Sledujeme tu osud člověka, který přichází o svůj domov i o všechno, co představovalo jeho dosavadní život. V Benátkách jej doprovodila Isabelle Huppertová, která tu ztělesnila hlavní postavu.

Reklama

Související články

Politické Benátky: Moore, Stone a Berlusconi

Každý úspěšný festival potřebuje nejen filmový objev či skandál, o němž všichni mluví. V poslední době jdou na dračku zejména kontroverzní politická...

Výběr článků

Načítám