Hlavní obsah

Na festivalu Masters of Rock vystoupí Manowar, Accept i Mike Terrana

Právo, Jaroslav Špulák
Vizovice

Hardrockový festival Masters of Rock začíná ve čtvrtek ve Vizovicích a organizátor Jiří Daron se v rozhovoru pochlubil několika výjimečnými jmény, která se představí: Tarja se Zlínskou filharmonií, Mike Terrana, Manowar nebo Accept.

Foto: Profimedia.cz

Manowar na archivním snímku z loňského koncertu v Moskvě

Článek

Festival Masters Of Rock se letos uskuteční poosmé. Naplňuje představy, s jakými jste ho zakládali?

Podle mě současný stav dokonce předčil očekávání. Cílem bylo pořádat festival, který se bude vymykat dramaturgiím jiných festivalů v České republice. Dalo se toho docílit jen tím, že bude z devadesáti procent uvádět zahraniční kapely.

Jezdívali jsme studovat festivaly do zahraničí a učili se na nich. Současně jsme si předsevzali, že na Masters of Rock budou dříve nebo později jezdit kromě českých fandů i příznivci ze zahraničí. Jsem rád, že se nám to podařilo.

Co pro své letošní návštěvníky chystáte?

Je důležité vymyslet každý rok pestrou nabídku a pozvat zajímavé kapely, aby měli fanoušci důvod na festival jet. Obvyklé je, že když jsou zahraniční skupiny na letních festivalových turné, hrají na každé zastávce stejný koncert. My se snažíme vymýšlet vystoupení, která budou výjimečná a odehrají se jenom u nás, případně jich bude jen pár ve světě.

Co jste tedy vymysleli a domluvili tentokrát?

Hlavní hvězdou budou američtí Manowar, kteří se na festival vracejí po pěti letech. Máme od nich exkluzivitu v tom, že u nás bude jejich jediný letní koncert ve Střední Evropě. Další unikátnost tohoto vystoupení přišla bohužel nečekaně. Vystoupení Manowar bude poctou nedávno zesnulému zpěvákovi Ronnie Jamesi Diovi. Pocházeli ze stejného regionu a byli přátelé. Dio byl pro baskytaristu Joeye DeMaia z Manowaru velkým vzorem. Není proto divu, že když odešel, De Maio v extrémně krátkém čase vytvořil album, na němž je deset Diových písniček, z nichž každou zpívá někdo jiný. Tato deska bude premiérově v prodeji v našem festivalovém shopu. Část jejich vystoupení bude věnována Diovi a zahrají i některé jeho písničky.

Prý jste se rozhodli po Diovi pojmenovat festivalové pódium.

Dio byl velká osobnost. Několik let jsem se ho snažil na Masters Of Rock přivézt, ale z různých důvodů se to nepodařilo. Když přišla zpráva o jeho smrti, přemýšlel jsem, co bychom mohli k uctění jeho památky udělat. Vzpomněl jsem si na setkání na největším evropském metalovém festivalu ve Wackenu před sedmi lety, kdy jsme s ním a jeho manželkou Wendy seděli v zákulisí.

Hezky jsme si povídali a jeho žena mi pak dala vizitku. Našel jsem ji a napsal jí dopis, ve kterém jsem ji požádal, zda by se hlavní scéna Masters Of Rock mohla napořád jmenovat po jejím zesnulém manželovi. Odpověděla mi ihned. Napsala, že je to skvělý nápad a že bude velice ráda. Také mi napsala, že si na naše tehdejší setkání dobře pamatuje.

Nepředpokládám, že se veškeré dění na festivalu bude týkat vzpomínek na zesnulého Dia.

Finská zpěvačka Tarja Turunen vystoupí za doprovodu Zlínské filharmonie Bohuslava Martinů a pěveckého sboru. Dva měsíce jsme na tom programu poměrně tvrdě pracovali. Tarja je už nyní ve Zlíně a pilně zkouší. Poslední zkouška je naplánovaná na čtvrteční dopoledne. Po obědě pak festival začne. Tarjino vystoupení se bude vymykat tomu, co v současné době dělá. Hrát se budou upravené verze písniček skupiny Nightwish, v níž působila, i některé světové hity. Dojde také na písničky z její tvorby a zastoupena bude i klasika. Tarja s doprovodem představí Dvořákovu Rusalku.

Prý něco chystá i skvělý americký bubeník Mike Terrana.

Připravujeme sérii koncertů projektů a kapel, ve kterých bude vystupovat. Jde o pokus utvořit světový rekord, protože Terrana bude hrát ve čtyřech po sobě jdoucích vystoupeních. Zahraje s kapelami K2, Axel Rudi Pell, Tarja a na závěr přijde jeho sólová performance.

Z programu Masters Of Rock

Čtvrtek 15. 7.

Čtvrtek 15. 7. 22.30 Tarja a filharmonie

Čtvrtek 15. 7. 22.30 Tarja a filharmonie 00.00 Mike Terrana

Pátek 16. 7.

Pátek 16. 7. 20.00 Epica

Pátek 16. 7. 20.00 Epica 21.30 Queensryche

Pátek 16. 7. 20.00 Epica 21.30 Queensryche 23.10 Manowar

Sobota 17. 7.

Sobota 17. 7. 18.15 Behemoth

Sobota 17. 7. 18.15 Behemoth 21.15 Annihilator

Sobota 17. 7. 18.15 Behemoth 21.15 Annihilator 23.00 Gamma Ray

Neděle 18. 7.

Neděle 18. 7. 16.30 Lacrimosa

Neděle 18. 7. 16.30 Lacrimosa 18.00 Doro

Neděle 18. 7. 16.30 Lacrimosa 18.00 Doro 21.00 Accept

22.45 Lordi

Reklama

Související témata:

Související články

Festival ve Strážnici zve na folkrockový mazec

Letošní novinkou – prologem – začne ve čtvrtek 11. ročník Černohorského festivalu Slunce Strážnice. Na centrálním náměstí Svobody vystoupí česko-slovenské...

Výběr článků

Načítám