Hlavní obsah

Na Colours dorazí i Tamikrest, vyslanci ze Sahary

Právo, Aleš Honus

Příznivci moderní africké hudby mají před Vánocemi obrovský důvod k radosti – pořadatelé festivalu Colours of Ostrava ve čtvrtek zveřejnili, že jednou z hvězd příštího ročníku bude malijská kapela Tamikrest, která se svým novým albem Toumastin sbírá po světě nadšené reakce hudebních kritiků specializujících se na world music.

Článek

Kapela produkuje hudbu saharského národa Tuaregů a v současné době platí za hlavní hvězdy největších světových festivalů. Stále častěji je označována za následovníky legendárních Tinariwen, čemuž se členové kapely pochopitelně nebrání.

„Tinariwen představují strom tuarežské hudby a my jeho listí a květy. Oni vyšlapali stezku, naší povinnosti je z ní sejít a vytvořit budoucnost," říká kytarista a zakladatel kapely Ousmane Ag Mossa.

Tamikrest v roce 2008 poprvé zazářili po boku mnoha velkých hvězd na legendárním Festivale v poušti nedaleko malijského města Essakane. Debutové album Adagh vydala kapela Tamikrest v minulém roce. „Tamikrest hrají melodický rock s ječivými sboristkami zasažený afrofunkem, reggae, rapují ve francouzštině a kytaristé si berou za vzor Santanu. V mezinárodních anketách velmi bodující album Toumastin si tuto rafinovanou, snad o něco víc psychedeličtější linii udrželo,“ uvádějí pořadatelé Colours.

Zatím hlavní hvězdou jedenáctého ročníku Colours bude islandská zpěvačka Björk. Přijedou také Kronos Quartet, Parov Stelar Band či americká kapela Flaming Lips. Jména dalších hlavních hvězd budou teprve zveřejněna. Čtyřdenní festival se bude konat v polovině července na novém místě – v industriálních kulisách technické památky Dolní oblast Vítkovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám