Hlavní obsah

Na aukcích padají rekordy za obrazy mistrů

Novinky, Peter Kováč, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Po cenovém rekordu za Modiglianiho, který padl v úterý v New Yorku na aukci Christie´s, padl o den později další. Na dražbě impresionistů a klasiků moderního umění v newyorské Sotheby´s se prodala Klimtova krajina Venkovský dům u Alberského jezera za 29,1 miliónu dolarů (přes 810 miliónů korun). Jde o cenový rekord za Klimtovo dílo.

Foto: PaS de Theatre

Známí herci Bolek Polívka a Simona Stašová.

Článek

Dekorativně působící obraz patřil kdysi do majetku židovského sběratele Jenny Steinera, po zabrání Rakouska byl zabaven nacisty. Po válce se dostal do sbírek Rakouské galerie ve vídeňském Belvederu. Tady byl v roce 2000 restituován a dědicové původního majitele ho dali do aukce.

Rekordní cena za Klimta se dala čekat. Už v květnu 1997 stál jeho obraz na aukci v New Yorku 13,4 miliónu dolarů a v říjnu v Londýně 13,2 miliónu liber. V obou případech šlo o krajiny, ač Klimt proslul ve své době spíše jako portrétista a autor figurálních kompozic. Ovšem právě jeho krajiny jsou velkým objevem posledních let - ve Vídni jim byla nedávno věnována i speciální výstava.

Aukční cenu za slavné Rakušany a Němce, představitele secese a expresionismu, na světovém trhu vyhnal do výše podnikatel Ronald Lauder, který jejich díla systematicky nakupuje za velké peníze a jenž před několika roky otevřel na muzejní Páté ulici v centru New Yorku speciální galerii. Zda je kupcem právě Lauder, se neví, nový majitel si přál zůstat v anonymitě.

Modigliani za 27 miliónu dolarů

Rekordní ceny za obraz italského malíře Amedea Modiglianiho (1884 - 1920) dosáhla v úterý večer v New Yorku aukční síň Christie´s. Za jeho akt zaplatil nový kupec včetně aukční přirážky 27 miliónů dolarů, čili přes 740 miliónů korun.

Zatím nikdo nikdy nedal větší sumu za dílo rodáka z Livorna, který v Paříži měl jen bídu s nouzí a zemřel ve městě na Seině v lednu 1920 v pouhých pětatřiceti letech, utahán alkoholem, drogami a nemocemi.

Cenový nárůst je sice překvapivý, ale nikoliv náhlý. Modiglianiho malby šly v poslední době na aukčním trhu raketově vzhůru. Vzestup odstartovala síň Sotheby´s, když její licitátor v New Yorku v listopadu 1999 odklepl Modiglianiho akt za 15,25 miliónu dolarů (cena bez přirážky, téměř 420 miliónů Kč).

V případě ceny za Modiglianiho obrazy se můžeme ještě dočkat velkých překvapení. Řada klíčových děl tohoto mistra Pařížské školy je stále v soukromých rukou a tedy dostupná pro kupce. Zatím však ani s 27 milióny jeho obrazy nedosáhly cenového Olympu.

 Deset nejdražších obrazů světa se dnes pohybuje v cenovém rozpětí od 82,5 miliónu dolarů (cena za van Goghův Portrét doktora Gacheta) až po 48 miliónu dolarů (2, 2 miliardy - 1,3 miliardy Kč). V první desítce jsou jen ti největší mistři: Rubens, Picasso, van Gogh, Cézanne a Renoir.

Podražil i Léger

Newyorská úterní dražba zaznamenala ještě jedno překvapení. Za obraz francouzského klasika moderního umění Fernanda Légera (1881 - 1955) zaplatil nový kupec 22 miliónů dolarů (i s aukční přirážkou), čili přes 600 miliónů Kč, což je v případě tohoto malíře také nový rekord. Dosavadní nejvyšší cena za jeho obraz byla 15,2 miliónu dolarů (téměř 420 miliónů Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám