Hlavní obsah

Na AniFestu se představí pejsek s kočičkou i Valčík s Bašírem

Právo, Zbyněk Vlasák
Třeboň/Teplice

V pátek 1. května začíná osmý ročník nejznámějšího českého festivalu specializovaného na animovanou tvorbu. AniFest letos poprvé proběhne ve dvou lokalitách, mezi 1. a 4. květnem se usídlí v Třeboni a mezi 7. a 10. květnem v Teplicích. Všechny soutěžní filmy (celovečerní, krátké, studentské i dětské) budou uvedeny v obou městech.

Článek

O ceny se utkají díla známých zahraničních tvůrců, například v minulosti na Oscara nominovaných Billa Plymtona a Paula Driessena, z českých snímky Pavla Koutského (mimo jiných ocenění dostal v roce 1987 za film Curriculum vitae Zlatého medvěda na Berlinale), Báry Dlouhé nebo Michala Žabky.

Nový tým festivalu připravil i bohatý doprovodný filmový program: zajímavá bude především retrospektiva italské a rakouské animace.

Českou školu bude zastupovat ohlédnutí za tvorbou jubilanta Eduarda Hofmana (narodil se před 95 lety, zemřel v roce 1987), v programu jsou k nalezení třeba jeho Pohádky o mašinkách, Loupežnická pohádka nebo Jak si pejsek s kočičkou dělali dort.

AniFest tradičně představí také některé světové animované blockbustery, za všechny třeba Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka, Mrtvá nevěsta od režiséra Tima Burtona nebo o něco vážnější izraelský animovaný válečný dokument Ariho Folmana Valčík s Bašírem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám