Hlavní obsah

MySpace chce nabídnout k poslechu celá alba včetně nejslavnějších

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA a Velké Británii se schyluje k další malé hudební revoluci. Nová služba MySpace Music má umožnit skupinám nabídnout kompletní diskografii k tzv. streamingu. Do projektu vstoupila největší světová hudební vydavatelství, uvedl server NME.

Foto: Polívka Tomáš , ČTK

V současnosti nabízí Metallica oficiálně na MySpace jen šest písní.

Článek

V budoucnu se tak možná dočkáme i toho, že na internetu bude možné zadarmo a legálně poslouchat kompletní diskografie hvězd, jako jsou Metallica či Queen. Dosud bylo běžné, že většina skupin na MySpace poskytla dvě až pět písní, někdy ani nebyly celé.

Největší hráči na hudebním trhu (Universal, Warner, EMI a Sony BMG) podepsali smlouvy s MySpace a jejich obrovské archívy tak budou k dispozici okamžitě nebo v nejbližší budoucnosti.

Nahrávací společnosti budou podle kontraktu dostávat podíly z reklamy, kterou bude MySpace music obsahovat, záležet bude na tom, kolikrát si uživatelé konkrétní píseň přehrají. Na stránkách budou také odkazy ke stažení mp3, k nákupu lístků na koncerty a k reklamním předmětům.

"Máme 35 miliónů unikátních uživatelů hudebních stránek, pět miliónů aktivních skupin a bezprecedentní spolupráci s vydavateli," libuje si Anthony Lukom z britské pobočky MySpace.

Někteří umělci v posledních letech reagují na nezájem o klasická CD tím, že nechají své novinky streamovat na svých stránkách (např. Eric Clapton a J.J. Cale), jiní je dávají rovnou ke stažení. V takovémto rozsahu ale dosud hudba oficiálně k poslechu nebyla.

Reklama

Výběr článků

Načítám