Hlavní obsah

Muzikanti budou v pondělí demonstrovat proti vládě. Nevidí světlo na konci tunelu

Právo, Jaroslav Špulák

Muzikanti a další lidé z hudební branže chystají protest. Iniciativa #zazivouhudbu svolala na pondělí 27. července demonstraci nazvanou Za živou hudbu! s podtitulem Nechte živou hudbu hrát!. Začne v 18:45 hodin na pražském Staroměstském náměstí. Účastníci chtějí vyjádřit nesouhlas se současnými kroky vlády směrem k živé hudbě a nabídnout možnosti řešení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Festivaly a koncerty jsou ohroženy, hudebníci také.

Článek

Organizátoři akce také napsali dopis premiéru Andreji Babišovi, pod který nyní přibývají podpisy.

„Jako první jsme přišli o práci kvůli opatřením proti koronaviru a dodnes nevidíme světlo na konci tunelu. Není jasné, odkdy bude možné pořádat větší hudební akce ani za jakých podmínek. Vláda omezila naši svobodu podnikání i možnost pracovat a nemá se k tomu, aby situaci řešila. Naše aktivity běží jen na patnáct procent, nekonají se festivaly, koncerty, hudebníci mají zrušená vystoupení, nevyrábějí se hudební nástroje, technické firmy nemají práci,“ stojí v něm.

Festival v Ostravě museli zrušit z hodiny na hodinu, organizátorka zvažuje právní kroky

Kultura

Zástupci iniciativy po vládě požadují stanovení jasných pravidel pro nejbližší období do konce roku, rozvolnění opatření a umožnění konání akcí nad tisíc lidí ihned. Od září pak žádají povolení akcí na minimálně pět tisíc lidí v sektoru.

Přehledně: Změny v koronavirových opatřeních

Koronavirus

Požadují také urychlené dotažení finanční podpory živé kultuře, jednorázové nahrazení ztrát způsobených opatřeními proti koronaviru, pokračování podpory „25“ pro OSVČ v nadále postižených sektorech, úlevy na nájemném ve státních a samosprávných budovách, snížení sazeb DPH na prodej hudebních nosičů a umělecká vystoupení a výkony, služby v oblasti pořádání živých kulturních akcí. Chtějí také zřízení fondu hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám