Hlavní obsah

Muzikál ve vzduchu zahájil odlehčenou Letní Letnou

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Velkolepé představení vzdušných akrobatů španělského souboru Voalá station zahájilo v úterý letošní „odlehčený“ ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Během festivalu, který potrvá až do 25. srpna, dojde třeba i na světovou premiéru představení Osel a mrkev francouzského souboru Galapiat Cirque a vystoupí také řada českých souborů. Festival doprovázejí zvýšená hygienická opatření, v šapitó musejí mít diváci roušky.

Zahájení festivalu Letní Letná 2020Video: Novinky

 
Článek

Při zahajovacím představení Španělé nabídli divákům za doprovodu živé hudby úchvatné obrazy, které vytvářeli na pozadí večerního nebe.

„Vždy se snažíme odstartovat větším představením. Je to vzdušná akrobacie, tanec v nebesích. O jejich představení jsme usilovali už pár let a podařilo se to paradoxně až letos, kdy je situace nejsložitější,“ sdělil Novinkám ředitel festivalu Jiří Turek.

Svou inscenaci v nebesích španělský soubor představí i ve středu.

Letošní 17. ročník festivalu Letní Letná nese podtitul „light“ a oproti předcházejícím ročníkům potrvá jen osm dní. Důvodem je koronavirus a s ním spojená opatření. Přestože musela být část dojednaných vystoupení přesunuta na příští rok, pořadatelé nechtěli letošní rok vynechat – akrobatická představení k srpnové Letné zkrátka patří.

Dvacet čísel během 20 minut

Jedním z očekávaných bodů programu je představení francouzského souboru Galapiat Cirque, který do Prahy přijel už před osmi lety. Letos divákům představí svou světovou premiéru inscenace L’âne et la carotte, v překladu Osel a mrkev.

„Pomocí série čísel jeden muž vypráví svůj příběh cirkusového umělce. Díky svému věrnému pomocníkovi si uvědomí, že když chce člověk změnit svět, musí začít sám u sebe,“ popsal Turek.

Letní Letnou otevřou španělští akrobaté

Kultura

Hlavní hvězdou této inscenace je francouzský akrobat Lucho Smit. „V části vystoupení mám naplánováno dvacet čísel během dvaceti minut. Na každé mám minutu. Během jedné minuty tak budu mít číslo na laně, během další pak na hrazdě,“ přiblížil Smit Novinkám, co si pro diváky tentokrát přichystal.

„Budu také připravovat francouzskou palačinku, smíchám ingredience, připravím na pánvi, otočím, nazdobím a podělím se s diváky, a to vše během jedné minuty,“ dodal.

Inscenace se bude hrát každý den festivalu. „Je to docela výzva. Ještě jsem takhle nevystupoval, takže doufám, že po celou dobu zůstanu v kondici,“ uvedl umělec.

Nechybějí české hvězdy

Z českých souborů se představí například divadlo VOSTO5 či soubory Bratři v tricku, Cirk La Putyka či Losers Cirque Company. Poslední dvě zmiňovaná uskupení navíc připravila společnou improvizaci Be Together – Buďme spolu, kterou zahrají pouze jednou. „Bude to premiéra a derniéra zároveň,“ poznamenal ředitel festivalu.

Foto: Novinky

Španělský soubor předvedl úchvatné divadlo.

Losers Cirque Company, kterou založilo akrobatické duo Petr Horníček a Zdeněk Moravec, také představí speciální edici jejich prvního představení The Loser(s).

Cirk La Putyka si pak pro diváky přichystal novou inscenaci Kaleidoscope, která vznikala během koronavirové pandemie.

Principál Losers Cirque Company Petr Horníček: Aby Braníkem opět znělo bravo!

Kultura

V rámci festivalu se bude připomínat i loňský výkon umělkyně Tatiany-Mosio Bongongaové, která na 350 metrů dlouhém laně přešla Vltavu ve výšce 35 metrů. O jejím výkonu vznikl přibližně padesátiminutový dokument Provazochodkyně nad Prahou, který se na Letné bude promítat ve čtvrtek.

„Tatiana a její přechod přes Vltavu byl asi největší projekt, který jsme kdy realizovali. Bylo to velmi specifické, náročné, technicky i administrativně,“ zmínil Turek.

Foto: Novinky

Festival byl zahájen ve velkém stylu.

V rámci doprovodného programu jsou na každý den přichystány akce pro děti či žonglérská vystoupení.

Bez jištění a 35 metrů nad vodou. Provazochodkyně přešla přes Vltavu

Koktejl

Pořadatelé letos museli více myslet i na hygienická opatření. Vstup do šapitó se omezil na 500 lidí, kteří budou muset být v rouškách. Ty si lidé budou moci dokoupit na místě.

„Venkovní představení jsou rozdělena na sektory podle pravidel, která byla nastavena. Jsou k tomu zvlášť i toalety. Dezinfekční prostředky jsme umístili na různá místa, jde asi o třicet bodů, kde se nacházejí. Všechno jsme se snažili plnit podle regulí a v souladu s hygienickou stanicí,“ dodal Turek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám