Hlavní obsah

Muse: Češi mají skvělou energii

Novinky, Stanislav Dvořák

Bubeník britské skupiny Muse Dominic Howard hovořil s Novinkami o ekologii, stahování hudby i o aktuálním turné, v jehož rámci zahraje skupina 22. listopadu v pražské O2 areně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Muse na festivalu Rock for People

Článek

Zajímáte se o ekologii. Myslíte, že změníte konzumní společnost písničkami?

Když muzika naváže emocionální spojení s lidmi, má sílu změnit názory na cokoliv.

Už jste byl v Praze?

Byl jsem v ČR dvakrát a příliš krátce. Poprvé jsme do Prahy jeli v roce 2001 dělat videoklip New Born. Je to krásné město a těším se, že tam tentokrát strávíme víc času, až u vás budeme hrát. V roce 2010 jsme hráli na Rock for People, kde byli skvělí lidé. Nechápu, že nám trvalo tak dlouho, než jsme se tam dostali.

Jaký byl váš první dojem z českých fanoušků?

Češi mají skvělou energii. V roce 2010 jsme tam hráli poprvé a vypadalo to, že je tam hodně nadšení.

Budete hrát spíše staré písně nebo novinky?

Obecně hrajeme mix starých a nových a snažíme se to měnit co nejvíce. Hrát novinky je pro nás zajímavé, protože jsou prostě nové. Ale někdy je skvělé vytáhnout staré věci, které jsme nehráli už léta, a vdechnout jim znovu život.

Vaše pódium je hodně zvláštní...

Vypadá to jako obrovská obrácená pyramida, která může měnit tvar a nakonec sjet dolů a pohltit kapelu. Pyramida může být symbolem sociální a mocenské hierarchie, takže na tomto turné tu myšlenku převracíme naruby.

Češi rádi stahují hudbu, ale nikdo nechce platit. Jste proti volnému stahování?

Je přirozeností internetu, že věci, za které jsme dříve platívali, jsou lehce dostupné zadarmo. Samozřejmě to má klady i zápory. Je skvělé mít svobodu vyjádření a jednoduchý způsob, jak objevovat nové nápady, hudbu, umění. Ale to množství stahování zanechalo kreativním odvětvím málo peněz na investice do nových talentů.

Já věřím v to, že k naší muzice by se měl dostat kdokoliv bez omezení, ale pořád vidím možnosti zlepšení v tom, jak ji férově distribuovat. Hudební průmysl už byl ilegálním stahováním tvrdě zasažen, ale když to tvrdě zasáhne film (což se právě děje), může se někdo chtít podívat na to, co dělají poskytovatelé internetových služeb.

Vy sám stahujete?

Používám iTunes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám