Hlavní obsah

Mrkací autíčko na komedii nestačí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stařičké závodní auto jménem Herbie je hlavním hrdinou americké komedie Můj auťák Brouk. Před pár desítkami let vyhrávalo všechny závody světa a jeho sláva byla nesrovnatelně větší než může být úspěch filmu, jehož zápletka je jednak notně chatrná, jednak pro diváky nejpozději od staršího žákovského věku trestuhodně zřejmá.

Článek

Do kin ale naštěstí přichází s českým dabingem, takže může díky několika docela roztomilým trikům, které autíčko oživují, pobavit alespoň malé děti. Na dobrou rodinnou komedii to ale nestačí.

Volkswagen Brouk s číslem 53 se v americkém filmu objevil poprvé v roce 1969 v komedii Herbie, jejíž úspěch si vyžádal tři pokračování a několik televizních pořadů. Není tedy divu, že si na něj filmaři po letech vzpomněli a pokusili se oprášit jeho někdejší slávu. On je to totiž opravdu půvabný Brouk, a po úvodním sestřihu scén, v nichž se dozvídáme, jak jeho sláva upadala a on skončil na skládce, působí skoro dojemně.

Na vrakovišti ho naštěstí naštěstí koupí mladá dáma jménem Maggie Peytonová (Lindsay Lohanová), která pochází ze slavné rodiny automobilových závodníků. Ukáže se ale, že tatínek, jehož stáji ani synovi se v poslední době pranic nedaří, si rozhodně nepřeje, aby dcera kráčela v rodových šlépějích.

Když ale Maggie zjistí, že autíčko je zázračné, umí nejen mrkat, usmívat se, klopit oči a otřepávat se jako pes, ale také vyrazit na jakoukoliv dráhu s bývalým odpichem a párou, začne tajně závodit. V tu chvíli je jasné, jak to bude dál, zvlášť když je tu jeden nafoukaný a proradný šampión Trip (Matt Dillon), jeden prima kamarád Kevin (Justin Long) a na obzoru jedny velké závody NASCAR, které vítěze katapultují mezi elitu.

Na scénáři této sice nové, přesto jakoby starým prachem potažené komedie se sice podíleli čtyři scenáristé, ale moc toho pro úspěšný návrat Herbieho neudělali. Spíš to vypadá, jakoby po vzoru autoopraváře Kevina jen opucovali všechno, co na podobných filmech dávno zašlo a rozpadlo se.

Nejen, že tu není jediná překvapivá zápletka, ale 101 minut filmu je zhruba o polovinu víc, než na kolik text vydá. Scénáři nedokázala pomoci ani režisérka Angela Robinsonová. Lindsay Lohanová se až příliš usilovně snaží být rozkošnou dívenkou, to lepší je již Matt Dillon, který padoucha Tripa poněkud přehrává. A nadto tu bují všechna klišé americké komedie od vět "Herbie, jsme tým!" až po velké finále, kde se nevítězí jen na závodní dráze.

Můj auťák Brouk, USA 2005

Režie: Angela Robinsonová, Scénář: Thomas Lennon, Robert Ben Garant, Alfred Gough a Miles Millar, Hrají: Lindsay Lohanová, Matt Dillon, Michael Keaton, Justin Long a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám