Hlavní obsah

Mozarta zahrají s dobovými nástroji na Dvořákově Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavnou „pražskou“ operu Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni zahrají na dobové historické nástroje 10. září v Rudolfinu na festivalu Dvořákova Praha.

Foto: Mat Hennek/Dvořákova Praha

Sopranistka Alex Penda

Článek

„Zazní v podání ansámblu staré hudby Freiburger Barockorchester, Kühnova smíšeného sboru a skvělých sólistů, které povede vlámský hudebník René Jacobs,” informovala Silvie Marková.

„Zpěváka a dirigenta Jacobse lze označit za specialistu na Mozarta. Má na svém kontě celou řadu ceněných nahrávek Mozartových oper natočených ve spolupráci právě s Freiburger Barockorchester či s výtečným ansámblem Concerto Köln. Figarova svatba v jeho podání byla ověnčena cenou Grammy a stala se podle časopisu Grammophone nejlepší nahrávkou roku 2004. Freiburger Barockorchester má též zvučné jméno, byl mu svěřen zahajovací večer Salcburského festivalu,“ uvedla Marková.

Don Giovanni je zajímavý i tím, že byl psán pro Prahu. Premiéru měl v roce 1787 ve Stavovském (Nosticově) divadle, kde ho Mozart dirigoval. Posluchači si dílo okamžitě zamilovali kvůli chytlavým melodiím i příběhu o svůdci žen.

Vstupenky je možné zakoupit on-line na www.dvorakovapraha.cz, ve Vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy, ve festivalové pokladně v Rudolfinu a v předprodejní síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám