Hlavní obsah

Monetovy Vodní lilie vynesly v Londýně miliardu

Novinky, Stanislav Dvořák

Astronomických 31,722 miliónu liber (přes miliardu korun) vynesla v pondělí aukce obrazu z ikonické kolekce Vodních lilií Clauda Moneta u Sotheby's v Londýně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Monetův obraz s lekníny se vydražil za více než miliardu korun Video: Reuters

 
Článek

Obraz slavného impresionisty se měl podle odhadů prodat za 20 - 30 miliónů liber, překonal tedy všechna očekávání. Není divu, že společnost Sotheby's vyjádřila „potěšení“ z výsledné ceny za dílo z roku 1906.

”Myslím, že při dnešním prodeji jsme zaznamenali silnou účast asijských a ruských zájemců vedle široké škály sběratelů z celého světa. To skutečně ukazuje na současnou enormní poptávku po impresionistech a moderním umění. Sběratelé hodně slyší na Moneta, Picassa a Mondriana. Ty nejlepší věci z pozdního devatenáctého a dvacátého století,“ řekla specialistka Sotheby's na impresionisty a moderní umění Helena Newmanová.

Konkrétně Vodní lilie se letos neprodávají poprvé. Už v květnu byl v New Yorku jeden obraz z Monetovy kolekce prodán za 27 miliónů dolarů (cca 540 miliónů korun).

Z dalších děl se na londýnské aukci dobře prodala například Kompozice s červenou, modrou a šedou od Pieta Mondriana (za 15 miliónů liber, cca 510 miliónů korun) nebo Portrét ženy od Pabla Picassa (za 5,34 miliónu liber, cca 182 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám