Hlavní obsah

Moderátorka Drtinová byla odvolána z politických důvodů, tvrdí odbory ČT

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Generální ředitel ČT Petr Dvořák odmítl, že by moderátorka Daniela Drtinová byla stažena z pořadu Události, komentáře z politických důvodů. Naopak podle jeho názoru Drtinová povýšila, protože může mít jiný pořad s vlastním jménem v názvu. O odvolání bylo podle odboráře Adama Komerse rozhodnuto v úterý. Vše nasvědčuje tomu, že by mohlo jít ze strany ČT o splnění politické zakázky, uvedli odboráři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Daniela Drtinová

Článek

„Mít pořad, který nese vaše vlastní jméno, a který se navíc vysílá před nejsledovanější zpravodajskou relací, považuji za jednoznačný profesní růst. Naprosto tak nerozumím tomu, proč se odbory proti takové nabídce vymezují, v podstatě tak zcela popírají svoji roli. Vidí-li zde politické tlaky, musím konstatovat, že jsou to právě odbory, kdo je do této věci vnáší,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Odborář Adam Komers ale takové vysvětlení nepřijal a v pátek odpoledne uvedl: „Daniela Drtinová v době prezidentské předvolební kampaně, kdy se v pořadu Interview ČT24 střídali všichni prezidentští kandidáti, z nevysvětlených důvodů nemohla tento pořad moderovat, přestože původně byla na rozpisu služeb. Tímto dostává značnou trhlinu argumentace vedení ČT, že Daniele Drtinové nabízejí vlastní pořad Interview DD, který ovšem právě DD nemohla v době volební kampaně moderovat. I tato skutečnost prohlubuje podezření, že ze strany vedení ČT jde o argumentaci čistě účelovou.”

„ČT24 vysílá několik diskusních pořadů, ve kterých se střídá více moderátorů, a které tak nemají svoji jednoznačnou tvář. Rozhodli jsme se proto, že omezíme počet moderátorů Událostí, komentářů na dva a že nabídneme pořad Interview ČT24 jediné osobnosti, která by tak mohla relaci vtisknout vlastní charakter,“ vysvětlil ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal, podle kterého je Interview ČT24 náročným formátem, který vyžaduje hluboký analytický vhled.

„Nabídku od nás dostala Daniela Drtinová. Pokud by ji přijala, pořad by se přejmenoval na Interview Daniely Drtinové a stal by se tak po Otázkách Václava Moravce teprve druhým takovým, který nese jméno konkrétního moderátora,“ dodal Šámal. Od změny očekává také posílení sledovanosti kanálu před hlavní zpravodajskou relací. „Prozatím se Daniela Drtinová k naší nabídce nevyjádřila, očekávám ale, že se rozhodne během dneška (pátku, pozn. red.),“ řekl na závěr Zdeněk Šámal.

Podle odborů to může souviset s Balvínem

„Události, komentáře jsou vedením ČT vnímány jako vlajková loď ČT24. Generální ředitel ČT Petr Dvořák je v tisku opakovaně označil za hlavní pořad ČT24 a jmenovitě Danielu Drtinovou za jednoho ze dvou nejlepších moderátorů stanice. To je ostatně v souladu i s průzkumy názorů diváků. Proto není pochopitelné náhlé a nezdůvodněné odvolání moderátorky, která je tváří pořadu mnoho let a jejíž příprava a výkony na obrazovce byly nejen editorským týmem, ale i vedením zpravodajství ČT vždy velice kladně hodnoceny. Její rychlé přeřazení bez seriózní diskuse je z tohoto hlediska značně nelogické,” uvedl za odboráře Antonín Dekoj.

Rozhovory vedené Danielou Drtinovou v pořadu Události, komentáře byly v minulosti mnohokrát terčem kritiky politiků. Nespokojenost vyjádřil také ministr kultury Jiří Balvín, když moderátorka trvala na jasném vysvětlení motivů odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana.

„Po značně nepřesvědčivém výkonu v pořadu Události, komentáře, moderovaném právě Danielou Drtinovou, byl Jiří Balvín přinucen své rozhodnutí revokovat a Jana Buriana vrátit zpět do čela první scény. Jedná se pouze o jeden z příkladů, kdy si politik stěžoval na vedení rozhovoru. Časovou souslednost s nynějším stažením moderátorky z prestižního pořadu proti její vůli a bez jakékoli diskuse s celým tvůrčím týmem tak nelze považovat za náhodu,” sdělil Dekoj.

Odboráři své výhrady sdělili osobně generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi a vyzvali ho, aby odvolání Daniely Drtinové z Událostí, komentářů přehodnotil.

Odborář Adam Komers řekl v pátek ráno Novinkám: „Podle Dvořáka Události, komentáře budou pánské a Drtinová může moderovat dámské Interview. To nám přišlo úplně absurdní.”

Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal uvedl 7. srpna pro Mediaguru: „Považoval bych za optimální, kdyby se Daniela Drtinová stala výhradní moderátorkou tohoto pořadu, který by mohl nést její jméno, vzniklo by pak Interview Daniely Drtinové.”

Reklama

Výběr článků

Načítám