Hlavní obsah

Mňága: Nic se nezměnilo, všechno je jinak

Novinky, Jaroslav Špulák

Valašskomeziříčská skupina Mňága a Žďorp vydává v pondělí novou desku Web Site Story. I na ní se drží své typického pojetí, a to jak ve stavbě písní, tak i v tématech textů. Potvrzuje to její vedoucí Petr Fiala.

Foto: Jiří Šafránek

Sněží, ale čápi jsou již na svém hnízdě.

Článek

Mňága a Žďorp má už řadu let v podstatě neměnný zvuk. Je podle vás nové album alespoň trochu jiné?

Myslíte si, že je to opravdu tak nutné? Zvuk je dán nástrojovým obsazením skupiny, a to je stejné. Jsme kytarová kapela se saxíkem nebo klávesama - podle potřeby - a tak i zvuk tomu musí odpovídat. Tentokrát jsme například použili víc samplů než obvykle, nový bubeník Pavel Koudelka hraje razantněji než jeho předchůdci, a tak i zvuk bicích je jiný. Já jsem poprvé použil dvanáctistrunnou elektrickou kytaru, řádně ohulenou přes pár zkreslovačů. Všechny skladby jsme poprvé nahrávali živě dohromady bez metronomu, s minimem oprav a playbacků, ale výsledkem jsou zase zhruba tříminutové písničky. Tak to totiž máme rádi, tak nás to baví, a to je náš způsob vyjádření. Nebudeme se přece nutit do něčeho, co nám není vlastní.

Pokud s tím sami nemáte problém, pak je samozřejmě všechno v pořádku.

Nezačali jsme hrát a nehrajeme proto, abychom naplňovali cizí představy o tom, jak se to má dělat. Já si myslím, že Web Site Story je dost jiné, než předchozí alba, ale nikoho o tom přesvědčovat nebudu.

Vaše texty bývaly hodně pesimistické. Změnilo se v tomto ohledu něco?

Neřekl bych, že nějaké naše texty jsou pesimistické. Jsou pouze realistické. A realitu asi vidíme každý jinak, že? Ale na povrchní otázku povrchní odpověď: Ne, nic se nezměnilo, všechno je jinak.

Všechno je tak, že tématem textů na novince je láska. Běžné téma, leckdy až klišé. Proč vás tolik inspirovala?

Protože bez lásky všechno ztrácí smysl. Bez ní se nehneš z místa a jen přežíváš. Přežívání mě nebaví, ale někdy jsem bohužel nucen dlouhé dny a noci jen přežívat, a tak si aspoň napíšu nějakou písničku...

Mluvíte jen o klasickém modelu lásky, tedy muž - žena?

Mluvím o životním pocitu, kdy víš, že nejsi sám.

Ve dvou skladbách na desce se objevují anglické popěvky, což není v textech Mňágy a Žďorp poprvé.

Používám nejtriviálnější, tzv. pidgin english, což jsou výrazy, kterým rozumí snad každý - lav, det, many a podobně. Vkládám je do českých textů jako zkratku, jako odraz doby, ve které se takhle mluví.

Vadí vám časté používání anglismů v češtině?

Nevadí. Pořád lepší než chozrasčot.

Ve skupině došlo ke dvěma personálním změnám. Proč?

Ke změnám došlo loni na jaře. Na bicí hraje již zmíněný Koudyš, odešel saxofonista Lukáš Filip, místo něj hraje jako host Roman Volný a občasným členem je zpěvačka Blanka Gerhardová, která zpívá na Web Site Story v pěti písničkách a pojede s námi podzimní tůru.

Staronové storky Mňágy

"Řítím se ze svahu jako na saních / A není slyšet úzkost pro samý smích / Blíží se tma a já už zas mám kamenný oči," svěřuje se Petr Fiala v písničce Přesýpací hodiny, úvodním čísle nové desky skupiny Mňága a Žďorp nazvané Web Site Story. Přináší třináct krasosmutných písniček.

Jaká byla tahle kapela včera a jaká je dnes? Úzkost tu byla a je, hořký smích jakbysmet, kytary znějí stejně jako před rokem či deseti. Mnohokrát popsané sny, nářky a storky z obyčejného českého panelákova - i teď přes ně Fiala klopýtá vpřed a zpívá: "Moje milá jsem det / Staré kosti v novém rytmu / Mrtvý jako disko / A konec už je blízko." (Klopýtám vpřed).

Konec ale vidět není. Kapela sice nehledá nové cesty, ale stále má radost z hraní a je radost ji poslouchat: vnímat stručné, chytlavé melodie, protkané saxofonem či samply nebo podezděné ostřejší kytarou, a neobyčejné Fialovy texty, ve kterých pochyby vždy vítězí nad černobílými pravdami z plakátů.

Mňága a Žďorp je svá a autentická - to není málo.

Mňága a Žďorp: Web Site Story

EMI, 40:37, www.mnaga.cz

Jaroslav Rudiš

Popis k obr.: "Bez lásky všechno ztrácí smysl. Bez ní se nehneš z místa a jen přežíváš," tvrdí Petr Fiala z skupiny Mňága a Žďorp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám